Pomarańcza słodka – drzewo pomarańczowe hodowane jest w cieplejszych regionach Europy. Kwitnie biało.
Nader soczysty owoc odznacza się orzeźwiającym, kwaskowato – słodkim smakiem.
Skórka zewnętrzna także do spożytkowania. Zawiera olejek eteryczny, witaminy ( A, B, C ), cukry, kwasy organiczne.
Składniki:
4 pomarańcze
2 litry spirytusu
syrop cukrowy ( z 1 l wody i 1 kg cukru )
Wykonanie:
Obrać 4 pomarańcze, tak aby na skórkach nie pozostał biały miąższ, włożyć je do słoja i zalać 2 litrami spirytusu. Słój zamknąć szczelnie i odstawić na tydzień w miejsce ciepłe i ciemne. Z 1 litra wody i 1 kg cukru przygotować syrop.
W czasie gotowania szumować powstającą pianę. Do gorącego syropu wlewać powoli przefiltrowany przez bibułę filtracyjną spirytus ze skórek pomarańczowych.
Słój ponownie szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne i ciemne miejsce, na sześć miesięcy.
Działanie:
Nalewkę stosować w przeziębieniach, stanach grypowych i anginach. Nalewka pobudza pracę jelit, zwalcza miażdżycę. Pomaga w chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego.
Dawkowanie:
Nalewkę pić jedną łyżkę stołową kilka razy dziennie.
Prześlij komentarz