Nowe artykuły

czwartek, 25 maja 2017

Nalewka poziomkowa

Nalewka poziomkowa
Poziomka pospolita – rośnie dziko w lasach, jest także uprawiana w ogrodach.
Łodyga przyziemna krótka.
 Kwitnie biało w maju i czerwcu, wydając następnie smaczne, orzeźwiające jagody jasnoczerwonego koloru.

Owoce zbierać w czerwcu i lipcu. Zawiera sole mineralne, garbniki, witaminę C, kwas jabłeczny i cytrynowy, cukier.


Składniki:

dojrzałe owoce poziomek
70 % wódka zrobiona ze spirytusu
Cukier

Wykonanie:

Dojrzałe owoce poziomek szybko umyć i wsypać do słoja. Zalać wódką 70 % zrobioną ze spirytusu, tak aby zakryła wszystkie owoce.
Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na cztery miesiące. Po tym czasie należy zlać nalewkę i na każdy litr nalewki dodać o,10 kg cukru. Po rozpuszczeniu się cukru w nalewce należy ją przefiltrować .
Nalewkę rozlać do butelek i szczelnie zakorkować. Butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 6 miesięcy, pozwoli nalewce w tym czasie dojrzewać.

Działanie:

Nalewka ma działanie przeciw gorączkowe. Stosuje się ją więc w trakcie zaziębienia, w grypie, anginie. Pomaga w likwidowaniu zaparć. Oczyszcza krew.

Dawkowanie:

Nalewkę pić po jednej łyżce stołowej ( w przeziębieniu ) trzy razy dziennie. W innych przypadka nalewkę stosować jedną łyżkę stołową raz dziennie.

Publikowanie komentarza

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.