po 5 g suszonego : liścia podbiału, kwiatu czarnego bzu, kwiatu lipy, korzenia arcydzięglu, korzenia lukrecji, owocu maliny, owocu róży, owocu głogu, kwiatu słonecznika, korzenia lubczyku, pączków sosny, ziela szanty
10 g liścia szałwii
1 litr wódki 70 % zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody
0,75 l czerwonego wytrawnego wina gronowego
100 g jasnego płynnego miodu pszczelego
Wykonanie:
Po 5 g suszonego: liścia podbiału, kwiatu bzu czarnego, kwiatu lipy, korzenia arcydzięgla, korzenia lukrecji, owocu maliny, owocu róży, owocu głogu, kwiatu słonecznika, korzenia lubczyku, pączków sosny, ziela szanty, i 10 g liści szałwii zalać litrem wódki ( 70 % ) zrobionej ze spirytusu, rozcieńczonej 0,75 litra czerwonego wytrawnego wina gronowego.
Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 10 dni.
Nalewkę zlać przefiltrować i dodać 100 g jasnego płynnego miodu. Słój ponownie szczelnie zamknąć i odstawić na 10 dni.
Działanie:
Nalewka podnosi odporność organizmu. Działa też wykrztuśnie i łagodzi kaszel.
Dawkowanie :
Nalewkę pije się trzy razy dziennie po jednej łyżce stołowej rozpuszczonej w ¼ szklanki przegotowanej ciepłej wody.
Prześlij komentarz