Rabarbar ( Rzewień lekarski ) Rheum officinale – zwany inaczej rzewieniem lekarskim. Roślina o grubym kłębiastym korzeniu zawierającym sok szafranowożółty.
Łodyga gruba, mięsista.
Liście wielkie, kwiaty białe.
Kwitnie w czerwcu. Zawiera garbniki, kwas rzewieniowy, szczawian wapniowy, żywicę, śluz, olejek eteryczny.
Składniki :
1 litr soku z łodyg liści rabarbaru
200 g jasnego miodu płynnego pszczelego
1 litr spirytusu
Wykonanie :
Z łodyg liści rabarbaru wycisnąć do słoja litr soku. Ciągle mieszając.
Dodawać powoli 200 g płynnego jasnego miodu i litr spirytusu. Słój szczelnie zamknąć i wstawić na dobę do lodówki. Po wyjęciu wstrząsnąć przed użyciem.
Działanie :
Nalewka działa ogólnie wzmacniająco a zwłaszcza na żołądek. Pomaga w leczeniu chorób wątroby i wszelkich niestrawności.
Dawkowanie :
Nalewkę pić jedną łyżkę stołową raz dziennie dla wzmocnienie. W razie niestrawności jedną łyżkę stołową co kilka godzin.
Prześlij komentarz