inaczej zwany rozmarynowcem. Krzew ciernisty. Liście lancetowate.
Kwitnie w kwietniu przed pojawieniem się liści. Owoce pomarańczowe, soczyste, pestkowe gęsto okrywające pędy.
Chętnie rośnie na suchych nieużytkach.
Zawiera ( w owocach ) prowitaminę A, witaminy ( B1, B2, B6, C, E, P, PP ), cukry, kwasy organiczne, garbniki, sole mineralne.
Składniki:
1 kg dojrzałych owoców rokitnika
1,5 kg cukru
2 litry 70 % wódki zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody
Wykonanie :
1 kg dojrzałych owoców rokitnika włożyć do garnka używanego do robienia konfitur i zasypać 1.5 kg cukru. Odstawić na sześć godzin w chłodne miejsce.
Cukier częściowo się rozpuści, a owoce puszczą sok. Po tym czasie postawić na małym ogniu i gotować, szumując pojawiającą się pianę.
Po pewnym czasie powstanie gęsty roztwór. Gorący przelać do słoja ( bardzo ostrożnie, aby słój nie pękł ). Wlać do słoja 2 litry wódki ( 70 %) zrobionej ze spirytusu. Słój szczelnie zamknąć i odstawić na jeden miesiąc.
Po upływie tego czasu nalewkę przefiltrować. Rozlać do butelek, szczelnie zakorkować, odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 6 miesięcy.
Działanie:
Nalewka działa przeciwgorączkowo, wywołuje poty. Dobrze jest stosować w stanach przeziębienia, grypie i anginie. Nalewkę można stosować wspomagająco do leczenia choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Dawkowanie:
Nalewkę pić przy przeziębieniu jedną łyżkę stołową trzy razy dziennie. W pozostałych przypadkach jedną łyżkę stołową przed snem.
Prześlij komentarz