0,25 kg suszonych śliwek
skórka z 2 pomarańczy
skórka z jednej cytryny
suszona mięta
10 cm kawałek cynamonu
1,5 litra wódki
Wykonanie:
0,25 kg suszonych śliwek bez pestek posiekać drobno i włożyć do słoja.
Dodać cienko obrane, bez białego miąższu, skórki z dwóch pomarańczy i jednej cytryny oraz garść suszonej, pokruszonej mięty i 10 cm kawałek pokruszonego cynamonu.
Zalać 1,5 l wódki. Słój szczelnie zamknąć postawić w miejscu ciepłym i słonecznym na dwa miesiące. Słojem co kilka dni wstrząsnąć.
Po tym czasie nalewkę zlać i przefiltrować. Rozlać do butelek, szczelnie zakorkować. Postawić na jeden rok w miejscu ciemnym i chłodnym aby nalewka dojrzała.
Działanie:
Nalewka działa wzmacniająco i pobudzająco.
Dawkowanie :
Nalewkę pić raz w ciągu dnia po jedzeniu, ale nigdy wieczorem.
Prześlij komentarz