Nowe artykuły

poniedziałek, 22 maja 2017

Nalewka szparagowa - Nalewka z szparagami

Nalewka szparagowa
Nalewka ze szparagu lekarskiego

Szparag lekarski ( Asparagus officinalis ) - bylina o wysokich pędach pokrytych łuskowatymi drobnymi listkami. Kwiaty niewielki białawe lub żółtawe.
Owocuje jagodami o czerwonej barwie.
Zbiera się młode pędy. Zawiera prowitaminę A, witaminy ( B, C ), sole mineralne.

Składniki :

60 g świeżych końców młodych szparagów
1 l białego wytrawnego wina gronowego
100 ml 70 % wódki zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody

Wykonanie :

60 g świeżych końców młodych szparagów umyć, rozetrzeć ( można użyć miksera ) i włożyć do słoja.
Wlać 0,5 l białego wytrawnego wina gronowego połączonego ze 100 ml wódki ( 70 % ) zrobionej ze spirytusu. Pozostawić prze 1 godzinę pod przykryciem, często mieszając.
Po upływie godziny dolać 0,5 l wina i postawić słój szczelnie zamknięty, w ciepłym miejscu na tydzień.
Po tygodniu nalewkę zlać i przefiltrować, rozlać do butelek i szczelnie zakorkować.

Działanie:

Nalewka jest stosowana przy chorobach nerek i pęcherza moczowego, moczowodów a także reumatyzmie.

Dawkowanie :

Nalewkę podawać w razie potrzeby po jednej łyżce stołowej trzy razy dziennie po jedzeniu.

Publikowanie komentarza

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.