Szparag lekarski ( Asparagus officinalis ) - bylina o wysokich pędach pokrytych łuskowatymi drobnymi listkami. Kwiaty niewielki białawe lub żółtawe.
Owocuje jagodami o czerwonej barwie.
Zbiera się młode pędy. Zawiera prowitaminę A, witaminy ( B, C ), sole mineralne.
Składniki :
60 g świeżych końców młodych szparagów
1 l białego wytrawnego wina gronowego
100 ml 70 % wódki zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody
Wykonanie :
60 g świeżych końców młodych szparagów umyć, rozetrzeć ( można użyć miksera ) i włożyć do słoja.
Wlać 0,5 l białego wytrawnego wina gronowego połączonego ze 100 ml wódki ( 70 % ) zrobionej ze spirytusu. Pozostawić prze 1 godzinę pod przykryciem, często mieszając.
Po upływie godziny dolać 0,5 l wina i postawić słój szczelnie zamknięty, w ciepłym miejscu na tydzień.
Po tygodniu nalewkę zlać i przefiltrować, rozlać do butelek i szczelnie zakorkować.
Działanie:
Nalewka jest stosowana przy chorobach nerek i pęcherza moczowego, moczowodów a także reumatyzmie.
Dawkowanie :
Nalewkę podawać w razie potrzeby po jednej łyżce stołowej trzy razy dziennie po jedzeniu.
Prześlij komentarz