Nowe artykuły

piątek, 12 maja 2017

Nalewka z agrestu

Nalewka z agrestu
Agrest – krzew owocowy o kolczastych pędach i liściach trój- lub pięcioczęściowych. Kwiaty pojedyncze lub w gronach, drobne, żółtawe lub czerwonawe. Owocem jest czerwona lub zielona jagoda kształtu kulistego lub owalnego czasami pokryta włoskami. Kwitnie w kwietniu. Owocuje w sierpniu. Zawiera pektynę, witaminy ( A, B, C, P ) oraz łatwo przyswajalne  fosfory, miedź i żelazo.

Składniki:
1 kg dojrzałego agrestu
0,5 kg cukru
laska wanilii
kawałek korzenia imbiru
1 litr 50% wódki zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody

Wykonanie:
Kilogram dojrzałych owoców agrestu szybko umyć na sicie, obrać z ogonków i szypułek.
Włożyć do słoja i lekko zmiażdżyć, aby owoce popękały. Dodać pól kilograma cukru, laskę wanilii i kawałek korzenia imbiru.
Zalać litrem wódki  (50 % ) zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody. Przez dwa tygodnie szczelnie zamknięty słój trzymać w ciepłym i słonecznym miejscu.
Przecedzić przez sito, a potem przefiltrować przez bibułę filtracyjną przed zlaniem do butelek. Butelki szczelnie zamknąć. Przez pół roku trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Działanie:
Nalewka ma zastosowanie jako środek wzmacniający dla osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie. Działa przeciwgorączkowo w różnego rodzaju infekcjach.

Dawkowanie:
Pić łyżkę stołową dwa razy dziennie.

Publikowanie komentarza

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.