Składniki:
1 kg dojrzałego agrestu
0,5 kg cukru
laska wanilii
kawałek korzenia imbiru
1 litr 50% wódki zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody
Wykonanie:
Kilogram dojrzałych owoców agrestu szybko umyć na sicie, obrać z ogonków i szypułek.
Włożyć do słoja i lekko zmiażdżyć, aby owoce popękały. Dodać pól kilograma cukru, laskę wanilii i kawałek korzenia imbiru.
Zalać litrem wódki (50 % ) zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody. Przez dwa tygodnie szczelnie zamknięty słój trzymać w ciepłym i słonecznym miejscu.
Przecedzić przez sito, a potem przefiltrować przez bibułę filtracyjną przed zlaniem do butelek. Butelki szczelnie zamknąć. Przez pół roku trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Działanie:
Nalewka ma zastosowanie jako środek wzmacniający dla osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie. Działa przeciwgorączkowo w różnego rodzaju infekcjach.
Dawkowanie:
Pić łyżkę stołową dwa razy dziennie.
Prześlij komentarz