Nowe artykuły

piątek, 12 maja 2017

Nalewka z ananasa

Ananas (Ananas sativus) – tropikalna bylina wyrastająca do około metra wysokości. Kwiatostan gęsty o niepozornych różowych kwiatach. Owoc złocistożółty powstaje przez zrośnięcie licznych jagód z mięsistą osią owocostanu.
Ma wygląd mięsistej szyszki opatrzonej czubem liści. Zawiera cukry, witaminę C, kwasy organiczne, związki miedzi i potasu.

Składniki:

0,5 l spirytusu
ananas
syrop cukrowy – z 0,75 l wody i 0,25 kg cukru

Wykonanie:

Do słoja z szerokim otworem wlać 0,5 litra spirytusu. Ananas obrać ze skóry. Odkroić ćwierć owocu, owinąć gazą i zawiązać.
Umocować nad spirytusem, tak aby owoc nie dotykał jego powierzchni.
Słój szczelnie zamknąć, postawić w zimnym i ciemnym miejscu na dwa tygodnie.
Po tym czasie usunąć pozostałości owocu. Z 0,75 l wody i 0,25 kg cukru przygotować syrop cukrowy. W czasie gotowania szumować.
Do gorącego syropu wlać ananasowy spirytus. Dobrze wymieszać wystudzić. Rozlać do butelek, szczelnie je zamknąć. Przez 6 miesięcy trzymać w miejscu ciemnym i chłodnym.

Działanie:

Nalewka wzmacniająca dla osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie. Właściwości przeciwgorączkowe korzystne w stanach zaziębienia. Dobrze działa na serce, naczynia wieńcowe i nerki.

Dawkowanie :

Pić po dwie łyżki stołowe dwa lub trzy razy dziennie.

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.