Łodyga owłosiona, a dolne liście ząbkowane. Drobne, białe pięciokrotne kwiaty są zebrane w złożone baldachowate kwiatostany. Kwitnie od lipca do sierpnia.
Nazywana regionalnie anyżek, hamyk, anyż. Korzysta się z owoców, które zbiera się w sierpniu i wrześniu, gdy nabiorą koloru szarobrunatnego.
Zawiera olejek eteryczny, którego głównym składnikiem jest anetol.
Owoce zwierają tłuszcz, związki białkowe, węglowodany, niewielką ilość żelaza, kwas jabłeczny.
Składniki:
15 g owoców biedrzeńca anyżu
5 g anyżu gwiazdkowego
laska wanilii
5 goździków
sok z jednej cytryny
20 dag cukru
1 litr 50 % wódki zrobionej ze spirytusu
Wykonanie:
Do szklanego słoja włożyć: piętnaście gramów całych owoców biedrzeńca anyżu, pięć gramów anyżu gwiazdkowego, laskę wanilii, pięć goździków, sok z cytryny i dwadzieścia dekagramów cukru. Zalać litrem wódki 50 % zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody.
Słój zamknąć szczelnie i trzymać przez miesiąc w ciepłym miejscu. Po tym czasie zlać i przefiltrować. Odstawić na trzy do sześciu miesięcy, aby dobrze dojrzała.
Działanie:
Stosuje się w nieżytach żołądka i jelit, wszelkich niestrawnościach, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, pomocniczo w leczeniu astmy. Działa rozkurczowo i wspomaga trawienie.
Dawkowanie:
Pić trzy razy dziennie łyżkę stołową.
Nalewka anyżowa – anyżówka
Składniki:
2,5 łyżki anyżu
5 goździków
1 kawałek cynamonu
1/2 łyżeczki skórki cytrynowej
1 l wódki
Wykonanie:
Do słoja wsypać 2,5 łyżki anyżu, 5 goździków, jeden e cynamonu i 1/2 łyżeczki cienko pokrojonej skórki z cytryny, wszystkie składniki zalać 1 l wódki, słój zamknąć i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na jeden miesiąc.
Od czasu do czasu potrząsać słojem. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i przelać do butelek, zakorkować i ponownie odstawić w ciemne miejsce na dwa miesiące aby nalewka dojrzała.
Działanie:
Nalewkę można stosować przy bólach żołądka.
Dawkowanie:
Nalewkę anyżową pić w razie potrzeby trzy razy dziennie po jednej łyżce.
Prześlij komentarz