Roślina niewielka, gładka, wewnątrz ma pusta, liście duże, podwójne pierzaste , gładkie.
Kwitnie w lipcu żółto-zielonkawo.
Korzeń gruby, mało rozgałęziony, zewnątrz brunatny, wewnątrz biały. Aromat korzenny.
Zawiera sole mineralne, garbniki, cukry, olejek eteryczny, kwas walerianowy.
Składniki:
60 g korzenia arcydzięgla
2 g nasion anyżu
1 litr białego wytrawnego wina
50 ml koniaku
Wykonanie:
koniaku. Postawić w szczelnie zamkniętym słoju na dwa tygodnie. Po tym czasie przefiltrować.
Działanie:
Nalewka działa moczopędnie, dobrze robi na trawienie. Wzmacnia układ nerwowy, działając uspokajająco. Pomaga w leczeniu migreny.
Dawkowanie:
Pić trzy razy dziennie dwie łyżki stołowe po jedzeniu.
Prześlij komentarz