Nowe artykuły

piątek, 12 maja 2017

Nalewka z arniki górskiej

Nalewka z arniki górskiej
Arnika górska – bylina o gruczołowej łodydze, dorastająca do sześćdziesięciu centymetrów wysokości.
Na łodydze są dwie lub trzy pary odległych od siebie liści, malejących ku górze.
Dolne liście grube o kształcie odwrotnie jajowatym tworzą przyziemną różyczkę. Złocistożółte kwiaty są zebrane w kilka dużych koszyczków. Kwitnie od czerwca do sierpnia.
Występuje na łąkach i halach górskich, połoninach, brzegach lasów. Czasem na nizinach.
Regionalnie nazywana: pomornik górski, pomornik lekarski.
Zawiera olejek eteryczny, związki flawonów, garbniki, kwasy organiczne, karotenoidy, sole mineralne.




Składniki:

30 świeżo zerwanych kwiatów arniki
Wódka tyle aby przykryła kwiaty

Wykonanie:

Trzydzieści świeżo zerwanych kwiatów arniki górskiej włożyć do słoja i zalać wódką, tak aby wszystkie kwiaty były przykryte.
Przez trzy tygodnie trzymać w słonecznym miejscu w szczelnie zamkniętym słoju. Płyn przefiltrować i przelać do butelek, szczelnie zakorkować. Odstawić na miesiąc.

Działanie:

Nalewka jest pomocna w osłabieniu mięśnia sercowego, chorobie wieńcowej a także żylakach odbytu ( hemoroidach). W razie biegunki podawać kilkanaście kropli na kostce cukru. Dobrze służy jako płyn do płukania w razie bólu gardła i zębów, a także w stanach zapalnych jamy ustnej i dziąseł.

Dawkowanie:

Pić trzy razy dziennie łyżkę stołową. Zewnętrznie używa się do okładów trzydzieści lub czterdzieści kropli nalewki na pół litra przegotowanej, ciepłej wody.

Publikowanie komentarza

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.