Nowe artykuły

piątek, 12 maja 2017

Nalewka z aronii

Nalewka z aronii
Aronia – krzew ogrodowy, podobny do czarnej porzeczki. Kwitnie wiosną owocuje jesienią. Owocami są sporej wielkości czarne jagody.
Zawiera cukry, garbniki, kwasy organiczne, witaminy ( B2, C, E, P ), liczne sole mineralne ( mangan, jod, żelazo, magnez).

Składniki:

1 kg dojrzałych owoców aronii
0,5 kg cukru
laska wanilii
suszone kłącze imbiru
1 litr 50 % wódki zrobionej ze spirytusu (zmieszanego z przegotowaną wodą )

Wykonanie:

Kilogram dojrzałych owoców aronii pozbawionych ogonków i szypułek szybko umyć i wsypać do gąsiorka.
Dodać pół kilograma cukru, laskę wanilii, mały kawałek suszonego kłącza imbiru.
Zalać litrem wódki ( 50 %) zrobionej ze spirytusu.
Przez dwa tygodnie trzymać  w szczelnie zamkniętym gąsiorku, w ciepłym, słonecznym miejscu. Po tym czasie przefiltrować i zlać do butelek  i pozostawić przez pół roku w ciemnym i chłodnym miejscu.

Działanie:

Ma właściwości przeciwkrwotoczne. Pomaga w leczeniu arteriosklerozy, nadciśnienia tętniczego, niedokwaśności żołądka.

Dawkowanie:

Pić dwie łyżki stołowe kilka razy dziennie.

Publikowanie komentarza

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.