Zawiera cukry, garbniki, kwasy organiczne, witaminy ( B2, C, E, P ), liczne sole mineralne ( mangan, jod, żelazo, magnez).
Składniki:
1 kg dojrzałych owoców aronii
0,5 kg cukru
laska wanilii
suszone kłącze imbiru
1 litr 50 % wódki zrobionej ze spirytusu (zmieszanego z przegotowaną wodą )
Wykonanie:
Kilogram dojrzałych owoców aronii pozbawionych ogonków i szypułek szybko umyć i wsypać do gąsiorka.
Dodać pół kilograma cukru, laskę wanilii, mały kawałek suszonego kłącza imbiru.
Zalać litrem wódki ( 50 %) zrobionej ze spirytusu.
Przez dwa tygodnie trzymać w szczelnie zamkniętym gąsiorku, w ciepłym, słonecznym miejscu. Po tym czasie przefiltrować i zlać do butelek i pozostawić przez pół roku w ciemnym i chłodnym miejscu.
Działanie:
Ma właściwości przeciwkrwotoczne. Pomaga w leczeniu arteriosklerozy, nadciśnienia tętniczego, niedokwaśności żołądka.
Dawkowanie:
Pić dwie łyżki stołowe kilka razy dziennie.
Prześlij komentarz