Roślina dwuletnia dorastająca do półtora metra wysokości. Ma ciemnozielone jajowate lub romboidalne liście.
Czerwone lub żółtawobiałe kwiaty koliście zebrane na szczycie łodygi.
Uprawiana w ogrodach.
Kwitnie w lipcu i wówczas należy całą roślinę ściąć, ususzyć i trzymać w zamkniętym naczyniu.
Zawiera olejek eteryczny, którego składnikami są ocymen: płynny węglowodór terpenowy, kamfora i linalol.
Składniki:
100 g suszonych liści bazylii
1 g goździków
1 litr wytrawnego białego wina gronowego
50 ml winiaku
Wykonanie:
Suszonych liści bazylii 100 G oraz 1 G goździków zalać w słoju litrem białego wytrawnego wina gronowego zmieszanego z 50 mililitrami winiaku.
Szczelnie zamknąć słój i odstawić na dwa tygodnie. Po tym czasie przefiltrować i zlać do butelek.
Działanie:
Reguluje trawienie, likwiduje wzdęcia i wiatry, poprawia wydzielanie soków żołądkowych i działa rozkurczowo w przewodzie pokarmowym. Pomaga zwalczać kaszel.
Dawkowanie:
Pić trzy razy dziennie dwie łyżki stołowe w trakcie jedzenia.
Prześlij komentarz