Krzew silnie rozgałęziony z kłującymi kolcami dorastający do ponad dwóch metrów wysokości.
Liście odwrotnie jajowate lub eliptyczne, ostro ząbkowane. Żółte kwiaty zebrane są w zwisające grona.
Owocem są czerwone, wydłużone jagody.
Występuje w lasach, zaroślach i parkach. Zawiera w owocach witaminę C i kwas cytrynowy.
Składniki:
1 kg zmarzniętych owoców berberysu
0,5 kg cukru
laska wanilii
kawałek suszonego kłącza imbiru
1 litr 50 % wódki zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody
Wykonanie:
Kilogram lekko zmarzniętych owoców berberysu, umytych i oczyszczonych wsypać do gąsiora. Dodać laskę wanilii i mały kawałek suszonego kłącza imbiru.
Wsypać 0,5 kg cukru. Zalać litrem wódki ( 50 %) zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody. Gąsior szczelnie zamknąć i postawić w słonecznym miejscu na dwa tygodnie.
Po tym czasie dodać 100 G cukru i odczekać aż się rozpuści, po tym czasie, przefiltrować i rozlać do butelek. Szczelnie zamknąć. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce gdzie przez 6 miesięcy powinna nalewka dojrzewać.
Działanie:
Ma działanie przeciwgorączkowe. Skuteczna jest w leczeniu przeziębień i infekcji grypowych. Pomaga w leczeniu anemii i likwiduje zaparcia. Stosowana jest w leczeniu wątroby.
Dawkowanie:
Pić trzy razy dziennie po piętnaście do dwudziestu kropli przed jedzeniem.
Prześlij komentarz