Bylina o pełzającej lub wspinającej się łodydze, dorastająca do czterdziestu centymetrów długości.
Tworzy długie, ulistnione, rozgałęzione rozłogi.
Liście o kształtach sercowato okrągławych lub nerkowatych grubo karbowane.
Niebieskofioletowe kwiaty są zebrane po kilka w katach liści. Kwitnie od kwietnia do czerwca.
Występuje w zaroślach, na brzegach wód i lasów, w rowach i na łąkach.
Zbierać w trakcie ostatniej fazy kwitnienia.
Zawiera olejek eteryczny, garbniki, związki gorzkie, sole mineralne.
Składniki:
2 g suszonego ziela bluszczyku
20 g cukru
1 litr wódki
Wykonanie:
Do słoja wsypać dwa gramy suszonego ziela bluszczyku kurdybanku.
Dodać 20 g cukru i zalać litrem wódki. Słój szczelnie zamknąć postawić w ciepłym i jasnym miejscu na 45 dni. Codziennie dobrze wstrząsać.
Po tym czasie przefiltrować i rozlać do butelek. Dobrze zamknąć, odstawić na jeden miesiąc w chłodne i ciemne miejsce.
Działanie:
Stosuje się w leczeniu zaburzeń trawienia. Powoduje większe wydzielanie soków żołądkowych i żółci. Pomocna jest w leczeniu wątroby.
Dawkowanie:
Pić trzy razy dziennie po łyżce stołowej po jedzeniu.
Dziękuję ,udało mi się uzbierać go troszkę ,lecę wódki więcej dokupic
OdpowiedzUsuńJa uzbieram i ususzę na herbatki
OdpowiedzUsuń