Nowe artykuły

piątek, 12 maja 2017

Nalewka z bluszczyku kurdybanka

Nalewka z bluszczyku kurdybanka
Bluszczyk kurdybanek – roślina regionalnie nazywana bluszczyk ziemny, kurdybanek pospolity.
Bylina o pełzającej lub  wspinającej się łodydze, dorastająca do czterdziestu centymetrów długości.
Tworzy długie, ulistnione, rozgałęzione rozłogi.
Liście o kształtach sercowato okrągławych lub nerkowatych grubo karbowane.
Niebieskofioletowe kwiaty są zebrane po kilka w katach liści. Kwitnie od kwietnia do czerwca.
Występuje w zaroślach, na brzegach wód i lasów, w rowach i na łąkach.
Zbierać w trakcie ostatniej fazy kwitnienia.
Zawiera olejek eteryczny, garbniki, związki gorzkie, sole mineralne.






Składniki:

2 g suszonego ziela bluszczyku
20 g cukru
1 litr wódki

Wykonanie:

Do słoja wsypać dwa gramy suszonego ziela bluszczyku kurdybanku.
Dodać 20 g cukru i zalać litrem wódki. Słój szczelnie zamknąć postawić w ciepłym i jasnym miejscu na 45 dni. Codziennie dobrze wstrząsać.
 Po tym czasie przefiltrować  i rozlać do butelek. Dobrze zamknąć, odstawić na jeden miesiąc w chłodne i ciemne miejsce.

Działanie:

Stosuje się w leczeniu zaburzeń trawienia. Powoduje większe wydzielanie soków żołądkowych i żółci. Pomocna jest w leczeniu wątroby.

Dawkowanie:

Pić trzy razy dziennie po łyżce stołowej po jedzeniu.

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.