Niewielki krzew o liściach skórzastych, zimno trwały z wierzchu ciemnozielonych, na brzegach podwiniętych.
Zakwita białymi lub różowymi kwiatami zebranymi w zwisające kwiatostany gronowe. Kwitnie od maja do lipca, a czasem ponownie we wrześniu. Ma karminowe owoce.
Pojawia się w lasach iglastych, zaroślach, wrzosowiskach.
Zawiera arbutynę i meryloarbutynę, flawonoidy, kwas cytrynowy i jabłeczny, a owoce garbniki, kwasy organiczne, cukier, witaminy A i C.
Składniki:
1 kg dojrzałych, czerwonych owoców brusznicy
1 litr spirytusu
Syrop ( z 1 litra wody i 0,25 kg cukru )
Wykonanie:
Kilogram dojrzałych, czerwonych owoców borówki brusznicy, wsypać do słoja, trochę pognieść i zalać litrem spirytusu. Dokładnie wymieszać.
W zamkniętym słoju trzymać w miejscu nasłonecznionym, około miesiąca, tak długo aby wszystkie owoce straciły czerwony kolor. Z 1 litra wody i 0,25 kg cukru ugotować syrop.
Wystudzić. Do wystudzonego syropu wlać przefiltrowaną nalewkę, dokładnie wymieszać. Nalewkę wlać do butelek i szczelnie zakorkować. Odstawić na rok w ciemne i chłodne miejsce.
Działanie:
Reguluje procesy trawienne. Regeneruje błony śluzowe żołądka i jelit. Łagodzi ich stany zapalne. Przeciwdziała lekkim biegunkom, nieżytom żołądka i jelit, wzmaga apetyt.
Pomaga w leczeniu zaziębienia, w grypie, anginie, zapaleniu płuc, zapaleniu oskrzeli. Działa ściągająco–chłodząco. Łagodnie obniża ciśnienie krwi.
Dawkowanie:
Pić trzy razy dziennie po dwie łyżki stołowe po jedzeniu.
Prześlij komentarz