Nowe artykuły

piątek, 12 maja 2017

Nalewka z buraków

Nalewka z buraków
Burak zwyczajny ( Beta vulgaris rapacea ) – roślina warzywna używana jako jarzyna.
Burak czerwony uprawiany jest powszechnie.
Ma masywne czerwone korzenie i zielono –czerwone liście. Występuje w nich prowitamina A, witaminy B1 i B2, witamina C, białko, wapń, żelazo.

Składniki:

1 litr soku z buraków ćwikłowych
1 litr spirytusu



Wykonanie:

Z buraków ćwikłowych wycisnąć do słoja litr soku. Powoli, ostrożnie dolać litr spirytusu. Ostrożnie zamieszać. Zamknąć szczelnie i wstawić na jedną dobę do lodówki. Po wyjęciu wstrząsnąć.

Działanie:

Poprawia trawienie.

Dawkowanie:

Pić między posiłkami nie więcej niż cztery łyżki stołowe dziennie.'

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.