Nowe artykuły

sobota, 13 maja 2017

Nalewka z chrzanem

Chrzan pospolity (Armoracia lapathifolia) – bylina o mięsistych rozgałęziających się korzeniach, o przenikliwym gryzącym zapachu używana jako przyprawa kuchenna.

Występuje w ogrodach a także dziko w wilgotnych rowach, przydrożach.
Korzenie można kopać zawsze, ale najlepiej późną jesienią i przechowywać w piasku w piwnicy.
Zawiera olejek lotny, żywicę, mączkę, cukier, witaminę C.

Składniki:

150 g świeżego korzenia chrzanu
1 litr wytrawnego białego wina
100 ml wódki

Wykonanie:

Sto pięćdziesiąt gramów świeżego korzenia chrzanu dobrze oskrobać z wierzchniej skórki i zetrzeć na drobnej tarce. Włożyć do słoja, zalać litrem wytrawnego  białego wina gronowego, zmieszanego ze 100 ml wódki.
Słój zamknąć szczelnie, i trzymać przez dobę w ciepłym miejscu. Po tym czasie nalewkę przefiltrować. Zlać do butelek i szczelnie zamknąć.

Działanie:

Nalewka jest bogata w witaminy. Działa wzmacniająco na żołądek, dezynfekuje jamę ustną i wzmacnia dziąsła. Przyczynia się do oczyszczenia krwi. Dobrze działa na trawienie. Ma działanie grzybobójcze, bakteriobójcze. Powoduje wydzielanie soków trawiennych. Stosuje się w kamicy nerkowej.

Dawkowanie:

Pić trzy razy dziennie dwie łyżki stołowe przed jedzeniem.

Publikowanie komentarza

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.