Nowe artykuły

sobota, 13 maja 2017

Nalewka z cykorią

Nalewka z cykorią
Cykoria – zwana też cykorią podróżnikiem, podróżnikiem pospolitym, podróżnikiem polnym, cykorią zwyczajną.
Jest to bylina o pędach wzniesionych, szorstko owłosionych, mocno rozgałęzionych rosnących nawet do półtora metra wysokości.
Dolne liście tworzą rozetkowate skupienie.
Łodygowe liście mają kształt podługowaty lub lancetowaty. Wiaty są jasno niebieskie w koszyczkach.
Kwitnie od czerwca do października. Rośnie na nieużytkach, pastwiskach w przydrożach.
Zawiera cukry redukujące, inulinę, sok mleczny, cholinę, garbniki, fenolokwasy, kumarynę, nieco olejku eterycznego.



Składniki:

50 G wysuszonego i rozdrobnionego korzenia cykorii
0,25 l 70% wódki zrobionej ze spirytusu

Wykonanie:

Pięćdziesiąt gramów wysuszonego i rozdrobnionego korzenia cykorii zalać 0,25 litrem wódki  (70 % ) zrobionej ze spirytusu.
W szczelnie zamkniętym słoju trzymać w miejscu słonecznym przez trzy tygodnie. Po tym czasie przefiltrować, i zlać do butelek. Nalewkę odstawić na miesiąc.

Działanie:

Pomaga w dolegliwościach wątroby. Zaleca się w leczeniu cukrzycy. Jest też środkiem wykrztuśnym. Stosuje się w nieżytach przewodu pokarmowego, przy niedokwasowości żołądka i bezsenności.

Dawkowanie:

Pije się dwa razy dziennie po pół łyżeczki do herbaty w szklance przegotowanej, ciepłej wody.

Publikowanie komentarza

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.