Kora stanowi cynamon znany powszechnie jako cenna przyprawa.
Zawiera olejek eteryczny, garbniki, śluzy i cukry.
Składniki:
Kawałek kory cynamonowej
8 g zmielonego cynamonu
150 g brązowego cukru
1 litr winiaku
Wykonanie:
Kawałek kory cynamonowej, osiem gramów zmielonego cynamonu i sto pięćdziesiąt gramów brązowego cukru włożyć do słoja i zalać litrem winiaku. Szczelnie zamknąć.
Odstawić w ciepłe miejsce na miesiąc. Codziennie wstrząsać, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Po tym czasie zlać i przefiltrować. Rozlać do butelek, dokładnie zakorkować i odstawić w miejsce ciemne i chłodne na nie mniej niż pół roku.
Działanie:
Wzmacnia żołądek, poprawia proces trawienny oraz apetyt. Pomaga w likwidowaniu nieżytu żołądkowego jak również przy niestrawnościach i lekkich zatruciach.
Dawkowanie:
Pić dwa, trzy razy dziennie po łyżce stołowej po jedzeniu.
Prześlij komentarz