Nowe artykuły

sobota, 13 maja 2017

Nalewka z cynamonem

Nalewka z cynamonem
Cynamonowiec – drzewa lub wysokie krzewy o wiecznie zielonych, skórzastych, połyskujących liściach, niepozornych zielonkawych kwiatach i podłużnych owocach.
Kora stanowi cynamon znany powszechnie jako cenna przyprawa.
Zawiera olejek eteryczny, garbniki, śluzy i cukry.

Składniki:

Kawałek kory cynamonowej
8 g zmielonego cynamonu
150 g  brązowego cukru
1 litr winiaku

Wykonanie:

Kawałek kory cynamonowej, osiem gramów zmielonego cynamonu i sto pięćdziesiąt gramów brązowego cukru włożyć do słoja i zalać litrem winiaku. Szczelnie zamknąć.
Odstawić w ciepłe miejsce na miesiąc. Codziennie wstrząsać, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Po tym czasie zlać i przefiltrować. Rozlać do butelek, dokładnie zakorkować i odstawić w miejsce ciemne i chłodne na nie mniej niż pół roku.

Działanie:

Wzmacnia żołądek, poprawia proces trawienny oraz apetyt. Pomaga w likwidowaniu nieżytu żołądkowego jak również przy niestrawnościach i lekkich zatruciach.

Dawkowanie:

Pić dwa, trzy razy dziennie po łyżce stołowej po jedzeniu.

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.