Liście pierzaste.
Kwitnie w baldaszkach koloru żółtawobiałego o zapachu korzennym.
Owoc stanowi jagodę czarną z czerwonym sokiem. Kwitnie w maju i czerwcu.
Owoce zbiera się jesienią. Zawiera garbniki, kwas walerianowy, cukry, pektyny, olejek eteryczny, witaminy (B, C), jabłczan potasowy.
Nalewka z czarnego bzu z korzeniami
Składniki:
1,5 kg czarnego bzu
1 kg cukru
sok z jednej cytryny
dziesięciocentymetrowy kawałek cynamonu
trzy goździki
¼ laski wanilii
0,5 litra białego wytrawnego wina gronowego
2 litry wody
1 litr wódki 80 % zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody
Wykonanie:
Do garnka włożyć półtora kilograma dojrzałych owoców czarnego bzu, kilogram cukru, sok z jednej cytryny, dziesięciocentymetrowy kawałek cynamonu, trzy goździki, ¼ laski wanilii. Wlać dwa litry wody i 0,5 litra białego wytrawnego wina gronowego.
Dobrze wszystko wymieszać. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Odstawić pod przykryciem do wystudzenia.
Przefiltrować. Dodać litr wódki ( 80 %) zrobionej ze spirytusu. Rozlać do butelek i szczelnie zakorkować. Odstawić na dwa miesiące w chłodne i ciemne miejsce.
Działanie:
Nalewka ma właściwości odtruwające organizm, ułatwiające trawienie.
Dawkowanie:
Pić dwa razy dziennie łyżkę stołową między posiłkami.
Nalewka z czarnego bzu II
Składniki :
1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
1 litr spirytusu
Syrop cukrowy ( z 0,5 litra wody i 0,25 kg cukru )
Wykonanie:
Kilogram zdrowych, dojrzałych owoców czarnego bzu szybko przepłukać na sicie, włożyć do gąsiora i zalać litrem spirytusu. Trzymać w szczelnie zamkniętym gąsiorze przez jeden miesiąc w ciepłym miejscu. Po tym czasie zlać przefiltrować.
Ponownie wlać do gąsiora dodać wcześniej przygotowany syrop z 1,5 litra wody i 0,25 kg cukru. Zamknąć gąsior i nalewkę odstawić na tydzień.
Po tygodniu przefiltrować i rozlać do butelek. Butelki z nalewką szczelnie zakorkować i odstawić na sześć miesięcy w miejsce ciemne i średnio chłodne.
Działanie:
Służy jako środek oczyszczający organizm. Działa napotnie, moczopędnie, czyści krew, uśmierza gorączkę. Pomaga w przewlekłych zaparciach. Pozwala pozbyć się toksyn.
Dawkowanie:
Pić dwa razy dziennie łyżkę stołową między posiłkami.
Prześlij komentarz