Nowe artykuły

wtorek, 23 maja 2017

Nalewka z czarnego bzu - Nalewka z czarnym bzem

Nalewka z czarnego bzu
Czarny bez – rośnie w miejscach wilgotnych, na brzegach lasów, nad rzekami, w ogrodach. Krzew o silnym pniu z popielatą popękaną korą. Na młodych pędach zielonoszarą.
Liście pierzaste.

Kwitnie w baldaszkach koloru żółtawobiałego o zapachu korzennym.

Owoc stanowi jagodę czarną z czerwonym sokiem. Kwitnie w maju i czerwcu.

Owoce zbiera się jesienią. Zawiera garbniki, kwas walerianowy, cukry, pektyny, olejek eteryczny, witaminy (B, C), jabłczan potasowy.


Nalewka z czarnego bzu z korzeniami 

Składniki:

1,5 kg czarnego bzu
1 kg cukru
sok z jednej cytryny
dziesięciocentymetrowy kawałek cynamonu
trzy goździki
¼ laski wanilii
0,5 litra białego wytrawnego wina gronowego
2 litry wody
1 litr wódki 80 % zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody

Wykonanie:

Do garnka włożyć półtora kilograma dojrzałych owoców czarnego bzu, kilogram cukru, sok z jednej cytryny, dziesięciocentymetrowy kawałek cynamonu, trzy goździki, ¼ laski wanilii. Wlać dwa litry wody i 0,5 litra białego wytrawnego wina gronowego.
Dobrze wszystko wymieszać. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Odstawić pod przykryciem do wystudzenia.
Przefiltrować. Dodać litr wódki ( 80 %) zrobionej ze spirytusu. Rozlać do butelek i szczelnie zakorkować. Odstawić na dwa miesiące w chłodne i ciemne miejsce.

Działanie:

Nalewka ma właściwości odtruwające organizm, ułatwiające trawienie.

Dawkowanie:

Pić dwa razy dziennie łyżkę stołową między posiłkami.


Nalewka z czarnego bzu II

Składniki :

1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
1 litr spirytusu
Syrop cukrowy ( z 0,5 litra wody i 0,25 kg cukru )

Wykonanie:

Kilogram zdrowych, dojrzałych owoców czarnego bzu szybko przepłukać na sicie, włożyć do gąsiora i zalać litrem spirytusu. Trzymać w szczelnie zamkniętym gąsiorze przez jeden miesiąc w ciepłym miejscu. Po tym czasie zlać przefiltrować.
Ponownie wlać do gąsiora dodać wcześniej przygotowany syrop z 1,5 litra wody i 0,25 kg cukru. Zamknąć gąsior i nalewkę odstawić na tydzień.
Po tygodniu przefiltrować i rozlać do butelek. Butelki z nalewką szczelnie zakorkować i odstawić na sześć miesięcy w miejsce ciemne i średnio chłodne.

Działanie:

Służy jako środek oczyszczający organizm. Działa napotnie, moczopędnie, czyści krew, uśmierza gorączkę. Pomaga w przewlekłych zaparciach. Pozwala pozbyć się toksyn.

Dawkowanie:

Pić dwa razy dziennie łyżkę stołową między posiłkami.

Publikowanie komentarza

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.