Nowe artykuły

wtorek, 23 maja 2017

Nalewka z czarnej porzeczki

Nalewka z czarnej porzeczki
Czarna porzeczka – krzew owocowy, uprawiany powszechnie.
Późnym latem owocuje czarnymi, sporymi, soczystymi jagodami.
Od dawna używana na soki i nalewki.
Zawiera garbniki, rutynę, kwasy organiczne, olejek lotny, pektynę, sole mineralne, prowitaminę A, witaminy (B, C, P ), cukry, bor i magnez.

Składniki:

0,5 kg dojrzałych owoców czarnej porzeczki
0,75 l wódki
syrop cukrowy ( z 0,5 litra wody i 0,5 kg cukru )

Wykonanie:

Pół kilograma dojrzałych owoców czarnej porzeczki, pozbawionych ogonków i szypułek, włożyć do słoja i zalać 0,75 litra wódki. Słój szczelnie zamknąć i postawić w miejscu ciepłym i nasłonecznionym na półtora miesiąca.
Po tym czasie nalewkę przefiltrować. Z cukru i wody zrobić syrop cukrowy. Do dobrze ciepłego syropu wlać nalewkę i dobrze wymieszać.
Odstawić na tydzień w temperaturze pokojowej ale nie na słońcu. Nalewkę po tym czasie ponownie przefiltrować. Zlać do butelek i szczelnie zakorkować .
Na trzy miesiące nalewkę odstawić w chłodne i ciemne miejsce.

Działanie:

Nalewka korzystnie działa we wszelkich zaburzeniach trawienia. Ma właściwości wykrztuśne. Polecana w nieżytach dróg oddechowych i kłopotach z gardłem.

Dawkowanie:

Pić kilka razy dziennie łyżkę stołową.

Nalewka z liści czarnej porzeczki

Składniki:

20 dużych liści czarnej porzeczki
0,5 l -  50 % wódki

Wykonanie:

Dwadzieścia dużych liści czarnej porzeczki, umytych i osuszonych, zalać w słoju 0,5 litra wódki. Dobrze zamknąć. Odstawić na miesiąc w miejsce ciepłe. Po tym czasie zlać i przefiltrować. Rozlać do butelek i dobrze zakorkować. Odstawić w miejsce chłodne i ciemne na okres pół roku.

Działanie:

Naturalny środek moczopędny stosowany w chorobach krążenia, serca, a także obrzękach innego pochodzeniach. Zalecany w kamicy nerkowej i zapaleniu pęcherza moczowego.

Dawkowanie:

Pić dwa trzy razy dziennie po łyżce stołowej.

Nalewka z czarnej porzeczki z goździkami

Składniki:

Dojrzałe owoce czarnej porzeczki
cukier, goździki (  100 G cukru i 3 goździki na każdy litr nalewki),
spirytus

Wykonanie:

Do gąsiora wkładamy dojrzałe, pozbawione ogonków i szypułek owoce czarnej porzeczki, zalewamy spirytusem, tak aby wszystkie owoce zostały przykryte. Szczelnie zamknięty gąsior  stawiamy w miejscu ciemnym i chłodnym na trzy miesiące. Po tym czasie zlewamy nalewkę, dodajemy sto gramów cukru i trzy goździki na każdy litr użytego alkoholu. Jak cukier się rozpuści, przefiltrujemy i zlewamy do butelek. Butelki szczelnie korkujemy i odstawiamy w to samo miejsce na sześć miesięcy.

Działanie:

Zaleca się podawać w zaburzeniach trawienia. Jest także pomocna w leczeniu zapalenia gardła oraz w nieżycie górnych dróg oddechowych.

Dawkowanie:

Pić trzy razy dziennie łyżkę stołową po jedzeniu.

Nalewka z czarnej porzeczki z whisky

Składniki:

1 litr soku z czarnych porzeczek
0,25 kg cukru
3 goździki
1,5 litra whisky

Wykonanie:

Z dojrzałych czarnych porzeczek pozbawionych szypułek i ogonków wycisnąć litr soku. Przefiltrować go nawet dwa razy aby był klarowny. Sok zagotować z ,25 kg cukru i trzema goździkami. Wystudzić.
Dodać 1,5 litra whisky, dobrze wymieszać. Przefiltrować jeszcze raz i rozlać do butelek, dobrze zakorkować. Odstawić w miejsce ciemne i chłodne, na co najmniej sześć miesięcy.

Działanie:

Nalewka działa korzystnie we wszelkich zaburzeniach trawienia. Ma także właściwości wykrztuśne. Pomaga w leczeniu górnych dróg oddechowych i kłopotach z gardłem.

Dawkowanie:

Pić kilka razy dziennie łyżkę stołową po jedzeniu.

Publikowanie komentarza

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.