Nowe artykuły

poniedziałek, 22 maja 2017

Nalewka z dzikiej róży

Nalewka z dzikiej róży
Nalewka różana – nalewka z róży dzikiej

Róża dzika ( Rosa canina ) - zwana też głogową, cierniową, szypszyną.
Krzew o silnych zakrzywionych kolcach. Liście ostro ząbkowane.
Białawe lub różowe kwiaty.
Kwitnie od maja do lipca na brzegach lasów, na miedzach, nieużytkach.
Owoce zbierać w jesieni.
Zawiera witaminy ( B2, C, K, P ), cukry, garbniki, kwas jabłeczny i cytrynowy, olejek eteryczny.



Składniki :

0,5 kg dojrzałych owoców dzikiej róży
0,5 l białego wytrawnego wina gronowego
0,5 l spirytusu
syrop cukrowy ( 3/4 l wody i 1 kg cukru )

Wykonanie :

0,5 kg dojrzałych owoców dzikiej róży umyć, osuszyć, pozbawić ostrych włosków i pestek. Rozdrobnić ( można użyć miksera ) i zalać 0,5 litra białego wytrawnego wina gronowego zmieszanego z 0,5 l spirytusu.
Przygotować syrop cukrowy z kilograma cukru i 3/4 l wody podczas gotowania szumując pojawiającą się pianę.
Gorący syrop wlać do naczynia z owocami i alkoholem. Przelać do słoja i szczelnie zamknąć. Słój postawić w miejscu ciepłym i słonecznym na 14 dni.
Po tym czasie nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek. Butelki szczelnie zakorkować. Odstawić butelki w miejsce ciemne i chłodne na 6 miesięcy aby nalewka dojrzała.

Działanie:

Nalewka wzmacniająca polecana osobom wyczerpanym psychicznie i fizycznie. Ma właściwości przeciwgorączkowe. Może być używana w leczeniu przeziębienia. Pomaga przy kurczach żołądka.

Dawkowanie:

Nalewkę pić po jednej łyżce stołowej raz dziennie. Przy przeziębieniu kilka razy dziennie.


Nalewka z dzikiej róży II

Składniki:

1 kg owoców dzikiej róży
0,5 kg cukru
1 l wódki zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody

Wykonanie:

Owoce dzikiej róży przeznaczone na nalewkę najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach. Kilogram owoców dzikiej róży należy umyć, osuszyć a następnie, pokroić i usunąć nasiona. Miąższ włożyć do słoja i zasypać o,5 kg cukru. Odstawić na 14 dni w miejsce ciepłe i ciemne, aż puści sok. Wtedy zalać owoce litrem wódki i ponownie odstawić na 14 dni. Co kilka dni potrząsać słojem. Po tym czasie nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i zakorkować. Odstawić w miejsce ciemne i chłodne na 3 miesiące aby nalewka dojrzała.

Działanie:

Nalewka z dzikiej róży jest pomocna przy niedoborze witaminy C w organizmie.

Dawkowanie:

Nalewkę z dzikiej róży należy pić 3 razy dziennie po łyżce lub jeden raz kieliszek.

Publikowanie komentarza

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.