Bylina łodygowa dorastająca do sześćdziesięciu centymetrów wysokości.
Podługowate liście oglądane pod światło wyglądają jak podziurkowane i stąd nazwa ziela. Złocistożółte kwiaty zebrane są w gęste wielokwiatowe kwiatostany.
Kwitnie od czerwca do września.
Występuje w rowach przydrożnych, w rzadkich lasach, na miedzach, ma stokach gór.
Zbierać liście i kwiaty podczas rozkwitu. Zawiera olejek eteryczny, żywicę, śluz, witaminy ( A, C ) i substancję właściwą hiperycynę. Jest jednym z najcenniejszych ziół kuracyjnych.
Nalewka z dziurawca I
Składniki:
Świeże kwiaty dziurawca,
70 % wódka zrobiona ze spirytusu i przegotowanej wody
Miód ( 100 g miodu na 0,5 litra użytego alkoholu )
Wykonanie:
Do słoja włożyć zebrane świeże kwiaty dziurawca i zalać wódka 70 % w proporcji na każde 50 g kwiatu – 0,5 l wódki. Pozostawić w szczelnie zamkniętym słoju na dwa tygodnie.
Po tym czasie przefiltrować.
Do nalewki dodać 100 g gramów płynnego miodu na każde 0,5 litra użytego alkoholu. Przelać do butelek , szczelnie je zakorkować i odstawić na 4 miesiące, aby nalewka spokojnie dojrzała.
Działanie:
Nalewka zalecana jest w chorobach wątroby i dróg żółciowych, stanach zapalnych nerek i dróg moczowych, kłopotach z żołądkiem i jelitami. Pomaga w stanach zapalnych przyzębia, migrenowych bólach głowy, a także tonuje stany napięcia.
Dawkowanie:
Pić łyżkę stołową dwa razy dziennie.
Nalewka z dziurawca z koniakiem II
Składniki:
50 g kwiatu dziurawca
5 g bylicy pospolitej
2 mandarynki
1 litr białego wytrawnego wina
50 g koniaku
Wykonanie:
Do słoja włożyć 50 g kwiatu dziurawca, 5 g bylicy pospolitej, dwie dobrze umyte całe mandarynki. Zalać litrem białego wytrawnego wina zmieszanego z 50 g koniaku. Słój szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie. Po tym czasie nalewkę zlać i przefiltrować. Rozlać do butelek i szczelnie zakorkować.
Działanie:
Nalewka jest dobra do stosowania w chorobach wątroby, stanach zapalnych nerek, pęcherza moczowego, nadciśnieniu tętniczym, rozstrojach żołądka i jelit, stanach zapalnych jamy ustnej, gardła, przyzębia, migrenowych bólach głowy, robaczycy.
Pobudza apetyt i działa tonująco na układ nerwowy.
Dawkowanie:
Pić dwie łyżki stołowe dwa razy dziennie po jedzeniu. Można także używać do płukania jamy ustnej – piętnaście kropli na pół szklanki przegotowanej ciepłej wody.
Prześlij komentarz