Kwiaty ma zwykle w trzech kolorach: białym, żółtym i błękitnym. Kwitnie od maja do jesieni. Zawiera olejek eteryczny, salicynę, białko, śluz i ostry gorzkniki.
Zbierać wierzchołki z nierozwiniętymi pączkami kwiatów lub kwiatami.
Składniki:
700 g fiołków wonnych
50 ml soku z cytryny
25 ml soku z czarnego bzu
1 litr 70 % wódki zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody
syrop cukrowy – ( z 1 litra wody i 1 kg cukru)
Wykonanie:
Świeżo zebranych fiołków wonnych – 700 g wsypać do słoja dodać sok wyciśnięty z cytryny 50 ml soku. Dobrze wymieszać i odstawić na godzinę.
Po godzinie wlać litr wódki (70 % ) zrobionej ze spirytusu. Szczelnie zamknąć słój i postawić w miejscu ciepłym i ciemnym na dwa tygodnie.
Po tym czasie nalewkę zlać. Przygotować syrop cukrowy z litra wody i kilograma cukru.
W czasie gotowania szumować. Do nalewki dodać dobrze ciepły syrop, 25 ml soku z czarnego bzu. Rozlać do butelek szczelnie zakorkować i odstawić na 6 miesięcy aby nalewka dojrzewała.
Działanie:
Nalewkę stosuje się przy stanach zalanych gardła i dróg oddechowych. Pomaga w stanach astmatycznych. Działa oczyszczająco na organizm, pozbawiając go toksyn, pobudza wydzieliny skórne.
Dawkowanie:
Pić jedną łyżkę stołową dwa razy dziennie.
Prześlij komentarz