Zawiera w skórce pektyny i olejki eteryczne. O smaku słodkawo – gorzkawym, miąższ zawiera cukry i witaminę C.
Składniki:
1 litr soku z grejpfruta
1 l spirytusu
Wykonanie:
Z owoców wycisnąć litr soku nie słodzić. Połączyć bardzo powoli, nie mieszając, z litrem spirytusu. Zamknąć słój i odstawić na tydzień. Po tym czasie nalewka jest gotowa do użycia. Mimo jej mętnego wyglądu nie filtrować.
Działanie:
Nalewka może być stosowana w niestrawności, niedokwaśności, a także jako środek przeciwbakteryjny.
Dawkowanie:
Pić jedną łyżkę stołową w ćwierć szklanki przegotowanej chłodnej wody.
Nalewka z grejpfruta II
Składniki:
1 grejpfrut
1 pomarańcza
1 l spirytusu
1 l wódki
½ laski wanilii
40 dag cukru
3 l wody
Wykonanie:
Owoce dokładnie umyć, wyparzyć wrzątkiem osuszyć. Na tarce należy delikatnie zetrzeć wierzchnią warstwę skórki.
Do przygotowanego dużego słoja lub butla, wrzucamy startą skórkę, dodajemy wyciśnięty sok z grejpfruta, i drobno pokrojoną laskę wanilii.
Z wody gotujemy dodajemy cukier i przygotowujemy syrop. Odstawiamy syrop do wystygnięcia.
Chłodny syrop dodajemy do naczynie ze skórką i sokiem , mieszamy i dodajemy alkohol. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 7 dni.
Po tym czasie dokładnie filtrujemy, i rozlewamy nalewkę do butelek . Ponownie odstawiamy w chłodne miejsce na 5 tygodni aby nalewka dojrzała.
Prześlij komentarz