Nowe artykuły

wtorek, 23 maja 2017

Nalewka z grejpfruta - nalewka grejpfrutowa

nalewka grejpfrutowa
Grejpfrut ( Citrus paradisi) – drzewo cytrusowe. Kwitnie biało. Owoce kuliste do piętnastu centymetrów średnicy.
Zawiera w skórce pektyny i olejki eteryczne. O smaku słodkawo – gorzkawym, miąższ zawiera cukry i witaminę C.

Składniki:

1 litr soku z grejpfruta
1 l spirytusu

Wykonanie:

Z owoców wycisnąć litr soku nie słodzić. Połączyć bardzo powoli, nie mieszając, z litrem spirytusu. Zamknąć słój i odstawić na tydzień. Po tym czasie nalewka jest gotowa do użycia. Mimo jej mętnego wyglądu nie filtrować.

Działanie:

Nalewka może być stosowana w niestrawności, niedokwaśności, a także jako środek przeciwbakteryjny.

Dawkowanie:

Pić jedną łyżkę stołową w ćwierć szklanki przegotowanej chłodnej wody.


Nalewka z grejpfruta II

Składniki:

1 grejpfrut
1 pomarańcza
1 l spirytusu
1 l wódki
½ laski wanilii
40 dag cukru
3 l wody

Wykonanie:

Owoce dokładnie umyć, wyparzyć wrzątkiem osuszyć. Na tarce należy delikatnie zetrzeć wierzchnią warstwę skórki.
Do przygotowanego dużego słoja lub butla, wrzucamy startą skórkę, dodajemy wyciśnięty sok z grejpfruta, i drobno pokrojoną laskę wanilii.

Z wody gotujemy dodajemy cukier i przygotowujemy syrop. Odstawiamy syrop do wystygnięcia.

Chłodny syrop dodajemy do naczynie ze skórką i sokiem , mieszamy i dodajemy alkohol. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 7 dni.
Po tym czasie dokładnie filtrujemy, i rozlewamy nalewkę do butelek . Ponownie odstawiamy w chłodne miejsce na 5 tygodni aby nalewka dojrzała.


Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.