Mięsiste kłącza, znacznie większe niż część nadziemna, bardzo aromatyczne.
Roślina hodowana jako surowiec na przyprawy, ale także do otrzymywania środków leczniczych. Zawiera dużo olejków eterycznych.
Składniki:
25 g zmielonego imbiru
5 g kardamonu
1 litr 70 % wódki zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody
syrop cukrowy ( z 0,5 litra wody i 20 dag cukru, jednej torebki cukru waniliowego )
Wykonanie:
25 g zmielonego imbiru i 5 g kardamonu zalać litrem wódki 70 % zrobionej ze spirytusu, szczelnie zamknąć w naczyniu i macerować w ciepłym miejscu przez jeden miesiąc. Przygotować syrop z 0,5 litra wody, torebki cukru waniliowego i 20 dag cukru. Nalewkę przefiltrować i wlać do gorącego syropu. Rozlać do butelek i szczelnie zakorkować. Odstawić na trzy miesiące.
Działanie:
Nalewka ma działanie bakteriobójcze, likwiduje nudności i mdłości. Leczy zaburzenia trawienia powodowane małym wytwarzaniem soków żołądkowych. Pomaga w leczeniu przewlekłego zapalenia jelit i wzmacnia żołądek. Poprawia apetyt, działa rozgrzewająco i pomaga przy likwidacji bólów głowy. Wyciąg z imbiru dobry jest przy regeneracji chrząstek stawowych.
Dawkowanie:
Nalewkę pić trzydzieści kropli na niewielką ilość wody lub cukru kilka razy dziennie.
Prześlij komentarz