1 kg jabłek lekko kwaśnych
30 dag cukru
5 goździków
mały kawałek cynamonu
1 l spirytusu
Wykonanie:
Jabłka należy umyć osuszyć i usunąć ogonki. Pokroić w kostkę ( nie usuwać pestek). Włożyć do słoja zasypać cukrem i dodać goździki, cynamon, zalać litrem spirytusu tak aby wszystkie owoce były przykryte. Słój zamknąć i odstawić na 6 tygodni w ciemne i ciepłe miejsce.
Po tym czasie nalewkę należy przecedzić do drugiego słoja i jeszcze odstawić na kilka dni. Nalewkę dokładnie przefiltrować i rozlać do butelek, zakorkować i ponownie odstawić na 2 miesiące w miejsce ciemne tym razem chłodne.
Działanie:
Nalewka jabłkowa jest dobra na trawienie.
Dawkowanie:
Nalewkę można pić 3 razy dziennie po łyżeczce lub jeden raz dziennie kieliszek.
Prześlij komentarz