Jest to krzew będący półpasożytem drzew liściastych, o widlasto rozgałęzionych pędach.
Rośnie na pniach i gałęziach różnych drzew. Liście są grube skórzaste, wiecznie zielone, a kwiaty niepozorne żółtozielone.
Jagody kuliste, białe, wielkości grochu wypełnione lepkim sokiem, dojrzewające w czasie zimy.
Występuje w lasach, przy szosach. Kwitnie w lutym i marcu.
Zawiera klej gumowo – żywiczny, cholinę, związki trójterpenowe, olej tłusty, garbniki, sód, śluz, witaminę C, wapń i cukier.
Nalewka z jemioły I
Składniki:
40 g ziela jemioły
5 g liści ruty
5 g liści melisy
1 l czerwonego wytrawnego wina gronowego
50 g spirytusu
Wykonanie:
Do słoja włożyć 40 g ziela jemioły, 5 g liści ruty, 5 g liści melisy. Zalać 1 l czerwonego wytrawnego wina gronowego zmieszanego z 50 g spirytusu. Słój szczelnie zamknąć i postawić na dwa tygodnie w ciepłym miejscu. Po tym czasie nalewkę przefiltrować. Rozlać do butelek i szczelnie zamknąć.
Działanie:
Nalewka wskazana jest w leczeniu miażdżycy, nadciśnienia tętniczego i obfitych krwawień menstruacyjnych. Działa zwalniająco na pracę serca. Wpływa korzystnie na przemianę materii.
Dawkowanie:
Pić trzy razy dziennie po trzydzieści kropli na łyżkę przegotowanej wody.
Nalewka z jemioły II
Składniki:
100 g jemioły
½ l spirytusu 70 % zrobionego ze spirytusu i przegotowanej wody
Wykonanie:
100 g wysuszonej i rozdrobnionej jemioły zalać ½ l spirytusu (70 % ) naczynie szczelnie zamknąć i odstawić na jeden tydzień. Po tym czasie należy przefiltrować i rozlać do butelek .
Działanie:
Nalewkę z jemioły można stosować przy nadciśnieniu tętniczym, w miażdżycy i towarzyszących jej przykrych objawach takich jak nudności, zawroty głowy, zaburzeniach rytmu serca.
Dawkowanie:
Nalewkę z jemioły należy pić 2 -3 razy dziennie po 20 -30 kropli na kieliszek przegotowanej wody.
Uwaga:
Przy przyjmowaniu leków z jemioły zachodzi możliwość ich przedawkowania i wtedy mogą pojawić się nudności, biegunki, a nawet drgawki, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem.
Prześlij komentarz