Nowe artykuły

środa, 24 maja 2017

Nalewka z jodły

Nalewka z jodły
Jodła pospolita – drzewo iglaste z rodziny sosnowatych. Spotykana w lasach iglastych. Lubi żyzną glebę i dużą wilgotność powietrza.

Tworzy lasy mieszane z drzewami liściastymi. Zawiera olejki eteryczne, żywice.

Składniki:

Młode wiosenne przyrosty jodły
70 % wódka zrobiona ze spirytusu z przegotowaną wodą

Wykonanie:

Zerwać kilka garści młodych, wiosennych przyrostów jodły. Rozłożyć i poczekać kilka dni, aż przewiędną. Zerwać igły i wrzucić do słoja.
Zalać wódką ( 70 % ) zrobioną ze spirytusu, tak aby wszystkie igły były przykryte alkoholem. Zamknąć szczelnie słój i postawić na tydzień w ciemnym i chłodnym miejscu.
 Po tym czasie nalewkę zlać i przefiltrować. Rozlać do butelek szczelnie zakorkować i ponownie odstawić , w ciemne i chłodne miejsce na pół roku.

Działanie:

Nalewkę stosuje się do łagodzenia kaszlu.

Dawkowanie:

Pić nie więcej niż łyżeczkę do herbaty trzy razy dziennie.

Publikowanie komentarza

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.