Nowe artykuły

środa, 24 maja 2017

Nalewka z kardamonu - Nalewka z kardamonem

Nalewka z kardamonem
Kardamon – roślina z rodziny imbirowatych, rosnąca w strefie międzyzwrotnikowej.
Liście duże, kwiaty białe, żółte lub czerwone.
Ma aromatyczne owoce, które można kupić w postaci wysuszonej.
Zawiera olejek eteryczny kardamonowy, tłuszcze, żywice, skrobię, cukier.

Składniki:

Około 3 g ziaren kardamonu
sok z trzech cytryn
3 l 60 % wódki zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody

Wykonanie:

Ziarenka kardamonu około 3 g potłuc w moździerzu i zalać w słoju 3 litrami wódki ( 60 %) zrobionej ze spirytusu. Na każdy litr wcisnąć sok z całej cytryny.
Słój szczelnie zamknąć i postawić w cieple na dwa tygodnie.
Po tym czasie nalewkę zlać i przefiltrować. Rozlać do butelek i dobrze zakorkować odstawić jeszcze na miesiąc.
Gdy stoi dłużej, traci zbytnią ostrość i staje się smaczniejsza.  ( Dawniej na wsi nalewka była używana po podróży w zimie, jako doskonały środek rozgrzewający ).

Działanie:

Nalewka ma zdolności wzmacniające żołądek, pobudza wydzielanie soków trawiennych, likwiduje wzdęcia, wzmaga apetyt.  Zalecana jest przy leczeniu astmy i bólów głowy.

Dawkowanie:

Pić jedną łyżkę stołową po głównych posiłkach. W celu rozgrzania organizmu można dolać niewielką ilość nalewki do mocnej i posłodzonej herbaty.


Publikowanie komentarza

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.