Liście duże, kwiaty białe, żółte lub czerwone.
Ma aromatyczne owoce, które można kupić w postaci wysuszonej.
Zawiera olejek eteryczny kardamonowy, tłuszcze, żywice, skrobię, cukier.
Składniki:
Około 3 g ziaren kardamonu
sok z trzech cytryn
3 l 60 % wódki zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody
Wykonanie:
Ziarenka kardamonu około 3 g potłuc w moździerzu i zalać w słoju 3 litrami wódki ( 60 %) zrobionej ze spirytusu. Na każdy litr wcisnąć sok z całej cytryny.
Słój szczelnie zamknąć i postawić w cieple na dwa tygodnie.
Po tym czasie nalewkę zlać i przefiltrować. Rozlać do butelek i dobrze zakorkować odstawić jeszcze na miesiąc.
Gdy stoi dłużej, traci zbytnią ostrość i staje się smaczniejsza. ( Dawniej na wsi nalewka była używana po podróży w zimie, jako doskonały środek rozgrzewający ).
Działanie:
Nalewka ma zdolności wzmacniające żołądek, pobudza wydzielanie soków trawiennych, likwiduje wzdęcia, wzmaga apetyt. Zalecana jest przy leczeniu astmy i bólów głowy.
Dawkowanie:
Pić jedną łyżkę stołową po głównych posiłkach. W celu rozgrzania organizmu można dolać niewielką ilość nalewki do mocnej i posłodzonej herbaty.
Prześlij komentarz