Nowe artykuły

środa, 24 maja 2017

Nalewka z kitu pszczelego - Nalewka z propolisu

Nalewka z kitu pszczelego
Nalewka z kitu pszczelego – nalewka z propolisu

Składniki:

40 g kitu pszczelego ( propolisu )
0,5 l spirytusu 95 %
0,5 l spirytusu 75 %
600 ml przegotowanej gorącej wody

Wykonanie:

Rozkruszony drobno kit pszczeli ( propolis ) wsypać w ilości 40 gramów do czystej ciemnej butelki, np. po winie.
Wlać 0,5 litra spirytusu 95 %.
Dobrze wstrząsnąć, zakorkować i pozostawić w zaciemnionym miejscu na 30 dni Co kilka dni wstrząsnąć zawartością butelki, aby drobne grudki mogły się rozpuścić i roztwór stawał się mocniejszy.
Po trzydziestu dniach zlać płyn z wierzchu zostawiając nie rozpuszczoną część kitu pszczelego – do niej dolać ponownie 0,5 l spirytusu 75 % i postępować jak poprzednio, przez 20 dni. Po 20 dniach delikatnie zlać powstały płyn i zmieszać go z pierwszym roztworem, a następnie rozlać do małych ciemnych butelek.

Do butelki w której pozostała jeszcze resztka kitu pszczelego, wlać 600 ml przegotowanej gorącej wody – całość wymieszać. Po kilku godzinach zlać do butelki i używać do przemywania ran lub ciała pokrytego wysypką.
Tę białą wodę można pić w ilości 10 -15 g raz dziennie przy schorzeniach gastrologicznych i przeziębieniu.

Działanie:

Nalewka propolisowa daje dobre skutki w leczeniu schorzeń skóry - ( wypryski, egzemy, liszaje, trudno gojące rany oraz w leczeniu wrzodów żołądka, anemii, różnych infekcji, miażdżycy.

Dawkowanie:

Nalewkę z kitu pszczelego należy pić 10 – 20 kropli dziennie.


W przypadku np., bólów żołądka przyrządzamy miksturę złożoną w połowie z nalewki propolisowej i połowie z nalewki piołunowej, pijemy 3 razy dziennie po 10 kropli ( na cukrze lub mleku ).

W paradentozie ( przyzębicy) 3 razy dziennie przecieramy dziąsła watką, zamoczoną w roztworze. Również w ten sam sposób nawilżamy poparzenia skórne i obolałe, swędzące czy jątrzące ślady ukąszeń prze owady.
Tak samo, choć to już o wiele dłuższa kuracja, postępujemy w przypadku grzybicy, egzemy i innych chorób skórnych.


Publikowanie komentarza

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.