Roślina o silnie rozgałęzionej łodydze, wewnątrz pustej. Białe niewielkie kwiaty zebrane w baldachy.
Kwitnie w maju i czerwcu.
Owoce dojrzewają w lipcu i wtedy należy je zbierać.
Występuje na łąkach, pastwiskach, na miedzach, przy drogach.
Zawiera olejek eteryczny, tłuszcz, związki proteinowe, węglowodany, garbniki.
Nalewka z kminku zwyczajnego
Składniki:
200 g nasion kminku
2 litry wódki 60 % zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody
syrop cukrowy ( proporcje należy dobrać samemu do smaku )
Wykonanie:
W moździerzu utłuc 200 g nasion kminku. Zalać w słoju 2 litrami wódki ( 60 %) zrobionej ze spirytusu. Słój szczelnie zamknąć i postawić w ciepłe na miesiąc.
Po tym okresie przefiltrować , dodać syrop cukrowy – którego proporcje wody i cukru dobrać do smaku.
Podczas gotowania syropu szumować z powstającej piany.
Dodać do nalewki zamieszać. Nalewkę rozlać do butelek, szczelnie zakorkować. Nalewkę odstawić, aby dojrzewała na okres od czterech miesięcy do roku.
Działanie:
Nalewka jest stosowana przy bólach żołądka i wątroby. Pomaga w zaburzeniach trawienia i innych dolegliwościach przewodu pokarmowego.
Ogranicza fermentację jelitową. Likwiduje wzdęcia, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, wzmaga perystaltykę jelit, działa rozkurczowo.
Dawkowanie:
Nalewkę pić jedną łyżkę stołową w niewielkiej ilości przegotowanej, ciepłej wody, trzy razy dziennie.
Nalewka z kminku – kminczanka
Składniki:
3 krople olejku kminkowego
2 krople olejku anyżowego
kwasek cytrynowy
1 litr wódki
Wykonanie:
Dawne przepisy głoszą, iż należy nalać wódkę na kminek, licząc po łyżce kminku na 0,75 l wódki i trzymać w cieple tydzień.
Inny przepis podaje, że najpierw należy kminek dobrze pokruszyć. Wszystkie przepisy zgadzają się na to, że należy nalewkę trzymać kilka tygodni, przed użyciem, w zamkniętych butelkach i że kminkówka musi być zaprawiona cukrem.
Jest też przepis zachwalający nalewkę bez cukru. Ponoć też doskonale smakuje. Pewne także jest, że zaprawiona cukrem ma brzydki brudnozielony kolor. Decydować więc musi sporządzający nalewkę, do jakiego przepisu się dostosować.
Prosty i szybki sposób przyrządzenia nalewki jest taki: na 1 litr wódki wlać trzy krople olejku kminkowego, i 2 krople olejku anyżowego. Dodać na koniec noża kwasku cytrynowego, zmieszać mocno płyn w butelce, zakorkować i odstawić na trzy dni w miejsce ciepłe. Wyborna nalewka jest już gotowa. Zwolennicy łagodniejszej nalewki mogą dodać cukru rozpuszczonego w niewielkiej ilości wody do swojego smaku.
Działanie:
Nalewka działa rozkurczowo, likwiduje wzdęcia i usprawnia proces trawienia. Działa łagodnie moczopędnie i żółciopędne.
Dawkowanie:
Pić nalewkę jedną łyżeczkę do herbaty trzy razy dziennie po jedzeniu.
Prześlij komentarz