Nowe artykuły

środa, 24 maja 2017

Nalewka z koniczyny

Nalewka z koniczyny
Koniczyna ( Trifolium pratense ) – roślina pastewna, rosnąca dziko na łąkach i miedzach. Trójczęściowe liście są drobno ząbkowane.

Różowawe lub czerwonawe kwiaty zebrane są w walcowate kwiatostany. Kwitnie od czerwca do września.
Zwana też kocim zielem, kocimi nerkami, mikołajkiem.

Zbiera się w trakcie kwitnienia.
Zawiera olejek eteryczny, żywicę, garbniki.

Składniki:

0,5 kg świeżych czerwonych kwiatów koniczyny
1 litr 70 % wódki zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody

Wykonanie:

Do słoja włożyć 0,5 kg świeżych czerwonych kwiatów koniczyny. Zalać litrem  wódki ( 70 % ) zrobionej ze spirytusu. Prze 45 dni trzymać w szczelnie zamkniętym słoju, w ciepłym miejscu. Po tym czasie nalewkę przefiltrować, i zlać do butelek. Butelki  zakorkować.

Działanie:

Nalewka działa ogólnie wzmacniająco, poprawia przemianę materii, obniża zawartość cholesterolu we krwi, usuwa toksyny z organizmu. Wskazana też przy leczeniu nerek.

Dawkowanie:

Nalewkę stosuje się przez pół roku, pijąc trzy razy dziennie po trzydzieści kropli na ¼ szklanki ciepłej przegotowanej wody.


Publikowanie komentarza

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.