Nasiona powstają w gronach baldachowatych. Zbiera się je w jesieni, kiedy nabiorą koloru ciemnego.
Zawiera olejek eteryczny, związki wapnia, fosforu, potasu, żelaza, witaminy ( B1, B2, PP ), prowitaminę A.
Składniki:
50 g suszonych nasion kopru ogrodowego
1 litr białego wina wytrawnego wina gronowego
50 ml spirytusu
Wykonanie:
50 g suszonych nasion kopru ogrodowego zalać w słoju, 1 litrem wina gronowego i 50 ml spirytusu. Słój szczelnie zamknąć i odstawić na 12 dni w ciepłe miejsce. Słojem wstrząsać raz dziennie. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek.
Działanie:
Nalewka łagodzi kolkę i wszelkie skurcze występujące w przewodzie pokarmowym. Pomaga neutralizować wiatry. Wzmacnia żołądek, obniża ciśnienie krwi, uspokaja.
Dawkowanie:
Pić dwie łyżki stołowe trzy razy dziennie po jedzeniu.
Prześlij komentarz