Składniki:
20 g ziela kopytnika
100 ml wódki 70 % zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody
Wykonanie :
Do naczynia włożyć 20 g rozdrobnionego ziela kopytnika pospolitego zalać 100 ml wódki 70 % zrobionej ze spirytusu.
Odstawić na 10 dni,często wstrząsając. Po tym czasie przefiltrować, i zlać do butelki zakorkować.
Działanie:
Nalewkę z kopytnika można stosować w nieżytach górnych dróg oddechowych, przy suchym i ostrym kaszlu, a także przy gruźlicy i pylicy płuc.
Dawkowanie:
Nalewkę pić 2 -3 razy dziennie po 20 kropli, po jedzeniu.
Uwaga:
Kopytnik pospolity należy stosować według zalecanych dawek. Ponieważ przedawkowanie jest szkodliwe i powoduje nudności, podrażnienie żołądka, a także wymioty i biegunki. Nie zaleca się go również kobietom w ciąży.
Prześlij komentarz