Na owocach skórka cienka, o kolorze intensywnie pomarańczowym, łatwo oddzielająca się od miąższu. Miąższ słodki, aromatyczny. Zawiera głównie cukry, kwasy organiczne, witaminy ( przede wszystkim C).
Składniki:
12 mandarynek
1 litr spirytusu
syrop cukrowy ( z 1 litra wody i 0,25 dag cukru)
Wykonanie:
12 mandarynek dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do słoja i zalać 1 litrem spirytusu. Szczelnie zamknąć. Postawić w miejscu ciepłym i jasnym na jeden tydzień. Po tym czasie nalewkę zlać. Zrobić syrop z 0,25 dag cukru i 1 litra wody. Syrop gorący dodać do nalewki. Gdy wystygnie przefiltrować. Rozlać do butelek, i szczelnie zakorkować, odstawić w miejsce ciemne i chłodne na trzy miesiące.
Działanie:
Nalewkę można podawać w trakcie przeziębienia, grypy i angin. Pomaga w leczeniu wątroby i pęcherzyka żółciowego. Polecana jest w leczeniu miażdżycy.
Dawkowanie:
Pić dwie łyżki stołowe nalewki w razie potrzeby, nawet kilka razy dziennie.
Prześlij komentarz