Nowe artykuły

czwartek, 25 maja 2017

Nalewka z melisy - Melisówka

Nalewka z melisy
Melisa – roślina rosnąca dziko na polach, ale może być uprawiana w ogrodach. Zwana rojownikiem lekarskim, matecznikiem, pszczelnikiem. Łodygi ma owłosione, kanciaste, liście ząbkowane jasnozielone, kwiaty drobne białe zebrane w niby okółki.
Dorasta do jednego metra wysokości. Po roztarciu ziele wydaje ostry zapach cytrynowy.
Kwitnie w lipcu i sierpniu. W tych miesiącach należy zbierać liście. Zawiera garbnik żelazisty, gumę, żywicę, winian potasu i olejek eteryczny zwany terpeną.

Nalewka z melisy



Składniki:

150 g świeżych liści melisy
2 liście świeże mięty
szczypta zmielonego i szczypta suchego cynamonu
skruszone ziele dziurawca
1 szklanka gotującej wody
syrop cukrowy ( z 1 szklanki wody i 0,5 kg cukru )
sok z jednej cytryny
0,5 litra spirytusu

Wykonanie:

150 g świeżych liści melisy, 2 liście świeżej mięty, szczypta zmielonego cynamonu i szczypta suchego, skruszonego ziela dziurawca zalać szklanką wrzątku  i parzyć pod przykryciem 15 minut. Wystudzić i dokładnie odcedzić. Ze szklanki wody i 0,5 kg cukru przygotować syrop. Dodać do syropu sok z jednej cytryny. Napar z ziół połączyć z syropem i dodać 0,5 litra spirytusu. Nalewkę odstawić na dwa tygodnie.

Działanie:

Stosuje się w stanach pobudzenia nerwowego, lękowych, nerwicach, bezsenności i nadpobudliwości seksualnej. Pomaga w nieregularnych miesiączkach, astmie schorzeniach serca. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa przeciwskurczowo, wiatropędnie i żółciopędne. Przyjmuje się, że hamuje podziała komórek.

Dawkowanie:

Nalewkę pić trzy lub cztery razy dziennie po łyżeczce do herbaty na szklankę wody lub po dwadzieścia kropli na łyżeczkę do herbaty cukru.


Nalewka melisówka



Składniki:

20 g suszonej melisy
2 goździki
po szczypcie gałki muszkatołowej, kolendry i cynamonu
5 cm korzenia arcydzięglu
¼ skórki z cytryny
1 litr wódki

Wykonanie:

20 g suszonej melisy, dwa goździki, szczyptę: zmielonej gałki muszkatołowej, kolendry i cynamonu oraz 5 cm korzenia arcydzięglu  i ¼ część skórki z cytryny, pozbawionej białego miąższu, zalać w  słoju litrem wódki. Słój szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie. Po tym czasie nalewkę przefiltrować, i ponownie odstawić jeszcze na jeden miesiąc.

Działanie:

Ma właściwości uspokajające, wzmacniające, bakteriostatyczne w przewodzie pokarmowym. Przyśpiesza trawienie, wzmaga apetyt i wzmacnia żołądek.

Dawkowanie:

Nalewkę pić kilka razy dziennie po jednej łyżce stołowej. Można rozcieńczyć  niewielką ilością wody.

Publikowanie komentarza

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.