Dorasta do jednego metra wysokości. Po roztarciu ziele wydaje ostry zapach cytrynowy.
Kwitnie w lipcu i sierpniu. W tych miesiącach należy zbierać liście. Zawiera garbnik żelazisty, gumę, żywicę, winian potasu i olejek eteryczny zwany terpeną.
Nalewka z melisy
Składniki:
150 g świeżych liści melisy
2 liście świeże mięty
szczypta zmielonego i szczypta suchego cynamonu
skruszone ziele dziurawca
1 szklanka gotującej wody
syrop cukrowy ( z 1 szklanki wody i 0,5 kg cukru )
sok z jednej cytryny
0,5 litra spirytusu
Wykonanie:
150 g świeżych liści melisy, 2 liście świeżej mięty, szczypta zmielonego cynamonu i szczypta suchego, skruszonego ziela dziurawca zalać szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem 15 minut. Wystudzić i dokładnie odcedzić. Ze szklanki wody i 0,5 kg cukru przygotować syrop. Dodać do syropu sok z jednej cytryny. Napar z ziół połączyć z syropem i dodać 0,5 litra spirytusu. Nalewkę odstawić na dwa tygodnie.
Działanie:
Stosuje się w stanach pobudzenia nerwowego, lękowych, nerwicach, bezsenności i nadpobudliwości seksualnej. Pomaga w nieregularnych miesiączkach, astmie schorzeniach serca. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa przeciwskurczowo, wiatropędnie i żółciopędne. Przyjmuje się, że hamuje podziała komórek.
Dawkowanie:
Nalewkę pić trzy lub cztery razy dziennie po łyżeczce do herbaty na szklankę wody lub po dwadzieścia kropli na łyżeczkę do herbaty cukru.
Nalewka melisówka
Składniki:
20 g suszonej melisy
2 goździki
po szczypcie gałki muszkatołowej, kolendry i cynamonu
5 cm korzenia arcydzięglu
¼ skórki z cytryny
1 litr wódki
Wykonanie:
20 g suszonej melisy, dwa goździki, szczyptę: zmielonej gałki muszkatołowej, kolendry i cynamonu oraz 5 cm korzenia arcydzięglu i ¼ część skórki z cytryny, pozbawionej białego miąższu, zalać w słoju litrem wódki. Słój szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie. Po tym czasie nalewkę przefiltrować, i ponownie odstawić jeszcze na jeden miesiąc.
Działanie:
Ma właściwości uspokajające, wzmacniające, bakteriostatyczne w przewodzie pokarmowym. Przyśpiesza trawienie, wzmaga apetyt i wzmacnia żołądek.
Dawkowanie:
Nalewkę pić kilka razy dziennie po jednej łyżce stołowej. Można rozcieńczyć niewielką ilością wody.
Prześlij komentarz