Miód – powszechnie znany produkt wydzielany przez pszczoły, które zbierają go z wielu kwiatów i liści. Aromat i barwa miodu zależą od pożywienia pszczół.
Zawiera glukozę, kwas mleczny, materię śluzową, barwniki, substancje aromatyczne i nieco wosku.
Składniki:
1 l płynnego jasnego miodu pszczelego
skórka z 2 cytryn
10 g imbiru
1 litr wódki
Wykonanie:
Litr płynnego jasnego miodu, starta skórka z dwóch dobrze wymytych cytry, dziesięć gramów imbiru, zalać w słoju litrem wódki.
Dobrze wymieszać, słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne i ciepłe miejsce na jeden miesiąc. Po tym czasie nalewkę zlać i przefiltrować.
Rozlać do butelek i szczelnie zakorkować. Odstawić ponownie w miejsce ciemne i chłodne na jeden miesiąc.
Działanie:
Nalewka jest pomocna w zaburzeniach trawienia. Ma właściwości wzmacniające. Może być używana jako środek napotny i wykrztuśny przy zapaleniu gardła i nieżytach górnych dróg oddechowych.
Dawkowanie:
Nalewkę pić po łyżce stołowej kilka razy dziennie w razie potrzeby. Można rozcieńczyć w niewielkiej ilości przegotowanej wody.
Nalewka miodowa różana – nalewka z miodu z płatkami z róży
Składniki:
litrowy pojemnik płatków róży
2 l wrzącej wody
1 l jasnego płynnego miodu
3 litry spirytusu
Wykonanie:
Nazbierać litrowy pojemnik płatków róży pachnącej rosnącej dziko lub w ogrodzie. Z płatków róży zrobić miazgę drewnianym tłuczkiem.
Zagotować dwa litry wody i wrzątkiem zalać przygotowane płatki róży. Zamknąć szczelnie i odstawić do wystudzenia.
Dokładnie przefiltrować, a płatki wycisnąć. Dodać do otrzymanego naparu z płatków litr jasnego płynnego miodu i mieszając drewnianą łyżką, gotować tak długo, aby powstał gęsty syrop. Wystudzić i do syropu chłodnego wlać 3 litry spirytusu.
Dokładnie wymieszać, a potem rozlać do butelek. Butelki szczelnie zakorkować , odstawić w ciemne i chłodne miejsce na jeden miesiąc.
Działanie:
Nalewka wzmacniająca dla osób wyczerpanych psychicznie i fizycznie. Może być stosowana przy leczeniu przeziębienia.
Dawkowanie:
Nalewkę pić przed snem jedną lub dwie łyżki stołowe.
Nalewka ziołowo – miodowa
Składniki :
50 g zmielonego kardamonu
20 g zmielonego cynamonu
5 g zmielonej gałki muszkatołowej
2 g zmielonych goździków
5 g zmielonego pieprzu czarnego
5 g zmielonego pieprzu białego
5 g zmielonego imbiru
5 g rozdrobnionej mięty pieprzowej
1 l 60 % wódki zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody
100 ml jasnego płynnego miodu pszczelego
Wykonanie :
Do słoja wsypać zmielonych : 50 g kardamonu, 20 g cynamonu, 5 g gałki muszkatołowej, 2 g goździków, 5 g pieprzu czarnego, 5 g pieprzu białego, 5 g imbiru, 5 g rozdrobnionej mięty pieprzowej.
To wszystko zalać 1 litrem wódki ( 60 % ) zrobionej ze spirytusu. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 10 dni. Po tym czasie nalewkę zlać i przefiltrować.
Dodać 100 ml jasnego płynnego miodu. Szczelnie zamknąć i ponownie odstawić w to samo miejsce na 30 dni. Po tym czasie nalewkę przestawić w miejsce ciemne i chłodne na 6 miesięcy.
Działanie :
Nalewka działa regulująco na procesy trawienne, pobudza apetyt. Systematycznie używana trwale likwiduje wzdęcia i niemiły zapach z żołądka. Poprawia sprawność fizyczną u umysłową. Pomocna jest w likwidowaniu czkawki i nudności. Wspomaga leczenie impotencji, wczesnej ejakulacji, bezsenności.
Dawkowanie :
Nalewkę pić jedną łyżkę stołową kilka razy dziennie.
Prześlij komentarz