Mniszek pospolity – zwany także świnim mleczem, mleczem lekarskim, dmuchawcem, wilczym zębem, męską stałością.
Bylina o silnym, wrzecionowatym, długim i mięsistym korzeniu wewnątrz białym, wytwarzająca rozetę żywo zielonych liści.
Na szczycie łodyg jaskrawożółte kwiaty zebrane w duże koszyczki.
Charakterystyczną cechą mniszka jest biały sok, który wypływa ze złamanej łodygi.
Kwitnie w maju i czerwcu.
Występuje na łąkach, w zaroślach, ogrodach. Zawiera związki gorzkie ( taraksacyna ), żywice, inulinę, sole mineralne, śluzy, garbniki.
Składniki:
30 kwiatów mniszka
1 litr wódki
Wykonanie:
Trzydzieści kwiatów mniszka lekarskiego ( popularnie zwanego mleczem ) zebranych, szybko opłukać i osuszyć. Włożyć do słoja i zalać litrem wódki . Słój szczelnie zamknąć i odstawić na tydzień. Po tym czasie przefiltrować i zlać do butelek.
Działanie:
Dobry środek żółciopędny, likwidujący zaparcia, lekko moczopędny. Używany w chorobach nerek i pęcherza moczowego, a także w chorobach naczyń. Stosowany jest przy braku apetytu ( zła przemiana materii). Łagodzący żylaki nóg i odbytu ( hemoroidy). Ma działanie uspokajające.
Dawkowanie:
Nalewkę pić trzy razy dziennie po dwie łyżki stołowe w razie potrzeby. Profilaktycznie jedną łyżkę stołową raz dziennie.
Prześlij komentarz