Nowe artykuły

niedziela, 14 maja 2017

Nalewka z morelami

Nalewka z morelami
Nalewka morelowa – nalewka z moreli

Morela – drzewo owocowe.
Liście sercowate, kwiaty białe rozwijające się wczesną wiosną przed liśćmi.
Owoce pestkowe kuliste z omszałą skórką . Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy C i PP, prowitaminę A, sole mineralne, garbniki, kwas winowy, cytrynowy, jabłkowy, cukry.



Składniki:

dojrzałe morele
cukier
spirytus

Wykonanie:

Dojrzałe morele umyte i pozbawione pestek pokroić w ćwiartki. Jedna dziesiątą część owoców pozostawić z pestkami.
Włożyć do gąsiora i zalać spirytusem, tak aby alkohol pokrył owoce.
Gąsior szczelnie zamknąć i postawić w miejscu ciemnym i chłodnym na trzy miesiące.
Po tym czasie zlać płyn i dodać, po dziesięć dag cukru na każdy litr alkoholu wlanego do owoców. Poczekać aż cukier się rozpuści.
Nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek, szczelnie zakorkować. Przez sześć miesięcy powinna dojrzewać w miejscu ciemnym i chłodnym.

Działanie:

Stosowana jest w zwalczaniu anemii z racji bogactwa żelaza, a także jest wzmacniająca serce i naczynia.

Dawkowanie:

Nalewkę pić trzy razy dziennie po jednej łyżce stołowej.


Publikowanie komentarza

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.