1 kg owoców pigwy
0,5 l wódki
0,5 l spirytusu
0,5 kg cukru
Wykonanie:
Owoce pigwy umyć i osuszyć, obrać ze skórki. Owoce pigwy pokroić na kawałki, pestki usunąć, włożyć do słoja, zalać 0,5 l wódki i 0,5 l spirytusu.
Słój szczelnie zamknąć i odstawić w miejsce ciepłe i ciemne na 2 miesiące. Co kilka dni potrząsać słojem.
Po tym czasie nalewkę zlać do innego naczynia i zamknąć, a owoce zasypać 0,5 kg cukru, szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 30 dni. Gdy już cukier się rozpuści , przecedzić syrop i zmieszać z nalewką.
Odstawić na jeden tydzień. Po tym czasie nalewkę przefiltrować rozlać do butelek i zakorkować . Odstawić na trzy miesiące w ciemne i chłodne miejsce aby dojrzała.
Działanie:
Nalewka z pigwy jest pomocna przy nadciśnieniu tętniczym krwi.
Dawkowanie:
Nalewkę pić trzy razy dziennie po jednej łyżeczce. Należy pamiętać jeżeli bierzemy leki to skonsultować się z lekarzem.
Prześlij komentarz