Nowe artykuły

czwartek, 25 maja 2017

Nalewka z pigwy – pigwówka

Nalewka z pigwy – pigwówka
Składniki:

1 kg owoców pigwy
0,5 l wódki
0,5 l spirytusu
0,5 kg cukru

Wykonanie:

Owoce pigwy umyć i osuszyć, obrać ze skórki. Owoce pigwy pokroić na kawałki, pestki usunąć, włożyć do słoja, zalać 0,5 l wódki i 0,5 l spirytusu.

Słój szczelnie zamknąć i odstawić w miejsce ciepłe i ciemne na 2 miesiące. Co kilka dni potrząsać słojem.

Po tym czasie nalewkę zlać do innego naczynia i zamknąć, a owoce zasypać 0,5 kg cukru, szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 30 dni. Gdy już cukier się rozpuści , przecedzić syrop i zmieszać z nalewką.

Odstawić na jeden tydzień. Po tym czasie nalewkę przefiltrować rozlać do butelek i zakorkować . Odstawić na trzy miesiące w ciemne i chłodne miejsce aby dojrzała.

Działanie:

Nalewka z pigwy jest pomocna przy nadciśnieniu tętniczym krwi.

Dawkowanie:

Nalewkę pić trzy razy dziennie po jednej łyżeczce. Należy pamiętać jeżeli bierzemy leki to skonsultować się z lekarzem.


Publikowanie komentarza

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.