Podbiał pospolity – bylina, zwana też Korzeńcem, bożym liczkiem, końskim kopytem, wytwarzająca pędy kwiatowe wczesną wiosną przed pojawieniem się liści.
Liście są duże, sercowate, ząbkowane. Złocistożółte kwiaty zebrane są w koszyczki. Kwitnie w marcu.
Występuje w zaroślach, na brzegach wód i na mokrych łąkach. Zbierać po przekwitnieniu. Zawiera garbniki, śluz, wapń, siarkę, mangan.
Składniki:
20 sztuk kwiatów podbiału
0,5 litra 70 % wódki zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody
syrop cukrowy ( 0,25 litra wody i 0,25 kg cukru )
Wykonanie:
Umyć 20 sztuk kwiatów podbiału, osuszyć i włożyć do słoja. Nalać 0,5 litra wódki (70%) zrobionej ze spirytusu. Zamknąć szczelnie słój postawić w ciepłym miejscu na 45 dni.
Nalewkę przefiltrować przez bibułę filtracyjną i dodać do niej przygotowany z 0,25 l wody i 0,25 kg cukru strop . Zamknąć szczelnie i odstawić jeszcze na 14 dni.
Nalewkę przecedzić przez gazę, rozlać do butelek i szczelnie zamknąć odstawić w ciemne i chłodne miejsce na trzy miesiące.
Działanie:
Nalewka skutecznie zmniejsza kaszel. Może być stosowana przy przeziębieniach, grypie, anginie, a także w nieżytach górnych dróg oddechowych, bo pomaga wydalić flegmę. Wywołuje poty.
Dawkowanie:
Nalewkę pić kilka razy dziennie.
Prześlij komentarz