Nowe artykuły

poniedziałek, 15 maja 2017

Nalewka z podbiału pospolitego

Nalewka z podbiału pospolitego
Nalewka podbiałowa – nalewka z podbiału pospolitego

Podbiał pospolity – bylina, zwana też Korzeńcem, bożym liczkiem, końskim kopytem, wytwarzająca pędy kwiatowe wczesną wiosną przed pojawieniem się liści.

Liście są duże, sercowate, ząbkowane. Złocistożółte kwiaty zebrane są w koszyczki. Kwitnie w marcu.

Występuje w zaroślach, na brzegach wód i na mokrych łąkach. Zbierać po przekwitnieniu. Zawiera garbniki, śluz, wapń, siarkę, mangan.


Składniki:

20 sztuk kwiatów podbiału
0,5 litra 70 % wódki zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody
syrop cukrowy ( 0,25 litra wody i 0,25 kg cukru )

Wykonanie:

Umyć 20 sztuk kwiatów podbiału, osuszyć i włożyć do słoja. Nalać 0,5 litra wódki (70%) zrobionej ze spirytusu. Zamknąć szczelnie słój postawić w ciepłym miejscu na 45 dni.
Nalewkę przefiltrować przez bibułę filtracyjną i dodać do niej przygotowany z 0,25 l wody i 0,25 kg cukru strop . Zamknąć szczelnie i odstawić jeszcze na 14 dni.
Nalewkę przecedzić przez gazę, rozlać do butelek i szczelnie zamknąć odstawić w ciemne i chłodne miejsce na trzy miesiące.

Działanie:

Nalewka skutecznie zmniejsza kaszel. Może być stosowana przy przeziębieniach, grypie, anginie, a także w nieżytach górnych dróg oddechowych, bo pomaga wydalić flegmę. Wywołuje poty.

Dawkowanie:

Nalewkę pić kilka razy dziennie.

Publikowanie komentarza

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.