Porzeczka czerwona – dobrze znany krzew hodowany w sadach wydający owoce kuliste, kwaskowate. Zawiera pektynę, witaminy ( C, P ), sole mineralne, cukry.
Składniki:
0,5 l soku ze świeżych czerwonych porzeczek
0,25 kg rodzynek
Cynamon
3 goździki
1 l wody
0,5 kg cukru
0,75 l spirytusu
Wykonanie:
Ze świeżych dojrzałych czerwonych porzeczek wycisnąć 0,5 litra soku. Wlać do słoja i połączyć z litrem gorącej wody, w której rozpuszczono 0,5 kg cukru.
Wlać 0,75 l spirytusu, dodać 0,25 kg rodzynek, kawałek cynamonu, 3 goździki. Wstrząsnąć słojem aby składniki połączyły się.
Słój szczelnie zamknąć i postawić w ciepłym miejscu na 6 miesięcy.
Działanie:
Nalewka wzmacniająca, jest pomocna przy wyczerpaniu fizycznym i psychicznym. Reguluje procesy trawienne. Działa wykrztuśnie. Zalecana jest też w zapaleniu gardła.
Dawkowanie :
Nalewkę pić po jednej łyżce stołowej dwa razy dziennie. W stanach przeziębienia po łyżce stołowej kilka razy dziennie.
Prześlij komentarz