Hodowana w ogrodach.
Ma wąskie liście, kwitnie różowo.
Rośnie też dziko na torfowiskach i w mokrych lasach sosnowych.
Zawiera gorzkniki, żywicę, kwas garbnikowy, olejek eteryczny.
Składniki :
100 g młodych, kwitnących gałązek rozmarynu
3 g kopru ogrodowego
skórka z 1 cytryny
skórka z 1 pomarańczy
0,5 l wódki
syrop cukrowy ( 2 litry wody i 0,10 kg cukru
1,5 l 70 % wódki zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody
Wykonanie :
Młodych kwitnących gałązek rozmarynu 100 g, 3 g kopru ogrodowego wraz z cienko obranymi i drobno pokrojonymi skórkami, bez białego miąższu, jednej cytryny i jednej pomarańczy zalać 0,5 l wódki.
Słój zamknąć szczelnie, i odstawić na trzy tygodnie.
Po tym czasie nalewkę zlać i przefiltrować.
Dodać syrop zrobiony z dwóch litrów wody i 0,10 kg cukru. Nalewkę zamieszać i dodać 1,5 litra wódki (70 % ) zrobionej ze spirytusu.
Szczelnie zamknąć i odstawić na trzy miesiące aby nalewka dojrzała.
Działanie :
Nalewka ma właściwości rozkurczowe dla przewodu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit, likwiduje wzdęcia i wiatry.
Wspomaga przepływ żółci z pęcherzyka żółciowego do dwunastnicy.
Wzmacnia nerwy. Poleca się ją rekonwalescentom i osobom wyczerpanym z uwagi na właściwości wzmacniające.
Dawkowanie :
Nalewkę pić jedną łyżkę stołową dwa razy dziennie najlepiej rano i przed snem.
Nalewka z rozmarynu II
Składniki:
80 g zielonych liści rozmarynu
1 litr spirytusu
Wykonanie:
Do słoja włożyć 80 g zielonych listków rozmarynu, zalać 1 litrem spirytusu. Szczelnie zamknąć słój i odstawić na jeden miesiąc. Po tym czasie można używać.
Działanie:
Nalewkę z rozmarynu należy stosować przy bólach reumatycznych.
Dawkowanie:
Nalewkę używać do wcierania w bolące miejsca.
Prześlij komentarz