Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla ) - zwany też lekarskim.
Roślina o silnie gałęziastej łodydze. Kwiaty biało -żółte zebrane w koszyczki.
Kwitnie od maja do jesieni. Rośnie na polach, nieużytkach, na miedzach. Zawiera olejek eteryczny, kwasy organiczne, związki żywicowe.
Składniki :
50 g koszyczków kwiatowych rumianku
0,5 l 70 % wódki zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody
Wykonanie :
50 g koszyczków kwiatowych rumianku wsypać do słoja i zalać 0,5 l wódki ( 70 % ) zrobionej ze spirytusu.
Przez trzy tygodnie trzymać w szczelnie zamkniętym słoju w miejscu słonecznym. Po tym czasie nalewkę zlać i przefiltrować. Rozlać do butelek i zakorkować.
Działanie :
Nalewka przeciwdziała nadmiernej fermentacji jelitowej i zaburzeniom trawiennym. Pomaga przy bólach brzucha, wzdęciach, kolkach i zatruciach.
Dawkowanie :
Nalewkę pić po jednej łyżeczce do herbaty w szklance przegotowanej ciepłej wody dwa razy dziennie.
Prześlij komentarz