Nowe artykuły

niedziela, 28 maja 2017

Nalewka z tarniny

Nalewka z tarniny
Tarnina ( Prunus spinosa ) - zwana też tarką, cierniakiem.
Krzew o długich kolcach, spotykany na wzgórzach, przy drogach.
Liście lancetowate, kwiaty białe. Zbierać od marca do maja. Owocuje małymi śliwkami. Zawiera pektyny, kwasy organiczne, cukry, potas, olejek eteryczny.

Składniki :

śliwki przemarzniętej tarniny
cukier
goździki
spirytus


Wykonanie :

Przemarznięte śliwki tarniny, po szybkim umyciu, wsypujemy do gąsiora. Zalewamy spirytusem, tak aby owoce zostały przykryte.
Szczelnie zamykamy i odstawiamy na 4 miesiące w miejsce ciemne i chłodne. Po tym czasie nalewkę zlewamy i na każdy litr alkoholu użytego do zalania śliwek dodajemy 100 g cukru i dwa goździki. Po rozpuszczeniu się cukru nalewkę filtrujemy.
Rozlewamy do butelek i szczelnie korkujemy, odstawiamy ponownie w miejsce chłodna na 6 miesięcy aby dojrzała.

Działanie :

Nalewka pomaga w schorzeniach pęcherza moczowego i moczowodów, również w bólach żołądka. Nalewkę stosuje się także jako środek przeciwkrwotoczny i przeciwbiegunkowy.

Dawkowanie:

Nalewkę pić jedną łyżkę stołową w razie potrzeby.


Publikowanie komentarza

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.