5 g zmielonego kardamonu
5 g liści mięty pieprzowej
5 g liści mięty kędzierzawej
5 g liści melisy lekarskiej
5 g dziurawca
2 łyżki miodu
0,5 l spirytusu
0,5 l wrzącej wody
Wykonanie :
Do naczynia wsypać po 5 g zmielonego : kardamonu, liści mięty pieprzowej, liści mięty kędzierzawej, liści melisy lekarskiej, ziela dziurawca.
Zalać 0,5 l wrzącej wody,przykryć i parzyć kilkanaście minut.
Napar zlać i przefiltrować przez sitko, dodać 2 łyżki miodu, ostudzić.
Do chłodnego naparu dodać 0,5 l spirytusu, słój szczelnie zamknąć i odstawić na 6 miesięcy aby nalewka dojrzała.
Działanie:
Nalewka działa wzmacniająco na żołądek, pobudza wydzielanie soków trawiennych i aktywizuje układ pokarmowy. Pomaga w leczeniu schorzeń wątroby, złego trawienia, wzdęć i skurczów.
Dawkowanie :
Nalewkę pić dwie łyżki stołowe przed głównymi posiłkami. Pobudza apetyt.
Prześlij komentarz