5 g suszonych liści melisy
5 g korzenia kozłka lekarskiego
5 g ziela dziurawca
5 g kwiatu lipy
5 g liści mierznicy czarnej
5 g ziela krwawnika
5 g ziela serdecznika
1 l wytrawnego czerwonego wina gronowego
1 l 70 % wódki zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody
200 g ciemnego płynnego miodu pszczelego
Wykonanie :
Do słoja wsypać po 5 g suszonych ziół : liści melisy, korzenia kozłka lekarskiego, ziela dziurawca, kwiatu lipy, liści mierznicy czarnej, ziela krwawnika, ziela serdecznika.
Litr wytrawnego czerwonego wina gronowego zmieszać z litrem wódki ( 70 % ) zrobionej ze spirytusu. Zalać zioła a słój szczelnie zamknąć.
Odstawić w ciepłe miejsce aby przez 10 dni się macerowały zioła zalane.
Po tym czasie nalewkę zlać i przefiltrować.
Dodać do niej 200 g miodu ciemnego płynnego. Dobrze wymieszać. Słój szczelnie zamknąć i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 10 dni.
Działanie :
Nalewkę stosuje się w nadpobudliwości nerwowej i chorobie nadciśnieniowej. Pomaga w kłopotach ze snem, stanach lękowych, a także zaburzeniach seksualnych powodowanych stanami nerwicowymi.
Dawkowanie :
Nalewkę pić trzy razy dziennie po jednej łyżce stołowej rozpuszczonej w niewielkiej ilości przegotowanej ciepłej wodzie.
Prześlij komentarz